måndag 11 april 2011

Ingen premiering i VK-finalen på Altevatn


Jaktprovet på Altevatn präglades av hårt väder och besvärliga siktförhållanden och "lätta ripor" i de mer väderutsatta jaktprovsterrängerna.


VK-kvalet:

I VK-kvalificeringen under lördagen så gick det ut två kvalpartier. Det ena partiet gick i Koirvassdalen och det andra partiet tog skoter ca.2,5 mil längs Altevatnet ut till Vargneset. Det snöade och stormade så att man periodvis inte kunde se mer än 50 meter framåt. Partiet som gick in i Koirvassdalen fick vända pga ovädret och söka sig till mer skyddad terräng. Själv så gick jag med Tess i det andra kvalpartiet ute på Vargneset. När vi kom fram till Vargneset så blåste det och snöade det så kraftigt så jag funderade på hur vi skulle kunna ha en chans att se hundarna i stormen. Snöfallet avtog dock lite och även om vinden under första rundan höll i sig, och snödrevet piskade över våra huvuden bitvis. Tess hade första släpp, efter en kall och blöt skotertur. Inget drömscenario direkt. Vi hade inga fåglar i hennes två släpp, men hon sökte mycket bra och hade bra tryck i benen och inga minus i övrigt så vi gick till final på sök. När vi vände upp mot vinden och började gå tillbaka mot skotrarna efter lunch, då Tess redan sprungit klart för dagen , så mojnade vinden lite. Under denna begränsade tid lyckades fyra hundar få till fågelarbeten och bli premierade från vårt kvalparti. Tess blev rangerad som nr: 6 efter dessa 4 premierade hundar samt Kv Raipas som blev nr:5 på sök. I det andra kvalpartiet inne i Koirvassdalen så blev inga hundar premierade pga "lätta ripor" och hårt väder.


VK-finalen:

Under söndagens VK-final som gick inne i Koirvassdalen var 18 hundar kvalificerade. Nu hade vinden lagt sig, men det snöade blötsnö och sikten var bitvis ganska begränsad. Fåglarna verkade vara lätta på vingarna efter ett par dagar av oväder. Vi hittade spår efter dem, men de verkade flyga undan för hundarna utanför håll att kunna se dem och lämnade bara spår efter sig. Tess visade upp ett bra sök, med bra tryck som hon höll ihop på ett mycket bra sätt. Hund efter hund åkte ut av diverse orsaker. Vissa höll inte kontakten och blev borta för mycket, andra blev för försiktiga och hade för många tomstånd. Några hundar gick för dåligt och blev hemskickade av denna anledning. Efter två rundor så var det bara 4 hundar kvar av ursprungliga 18. Efter den tredje rundan så var det bara Rune Hoholms P Nemi och min egen Tess som var kvar och kämpade om Cacitet. 5-6 minuter inne i fjärde släpp som företogs i medvind så kastar sig Tess i stånd 200 meter ut framför oss. Jag anmäler stånd men när vi är 100 meter från Tess så lättar riporna framför henne. Jag skjuter i luften, även om jag vet att hållet är alldeles för långt. Det var den enda situationen i finalen denna dag, där det bevisligen fanns fågel framför stående hund. Med detta så avslutades VK-finalen utan premieringar. Mycket tråkigt. Tess och jag gjorde vad vi kunde och jag är mycket nöjd med hennes sök dessa dagar. Det känns som tiden med skendräktigheten nu är över lagom till att vårens jaktprovssäsong nu lider mot sitt slut. Nästa helg spänner vi dock bågen igen, när vi drar till Altapröven och 3-dagars VK där. Sedan blir det en välförtjänt påskledighet:-)

Inga kommentarer: