onsdag 5 mars 2008

Jakttillsynen i Kiruna & Norrbotten har varit i det närmaste obefintlig under jaktsäsongen 2007/2008.

Karl-Erik Brösth - Polis från Jokkmokk, kritiserade i dag öppet, såväl polisledningen centralt i länet såsom Länstyrelsen i Norrbotten för den näst intill obefintliga jaktbevakningen i Norrbotten. Det var TV4 Norrbottens lokalnyheter som nu imorse gick ut med kritiken till allmänheten i ett repotage. Karl-Erik som skrivit ett skarpt formulerat brev till såväl Länspolismästaren som till Landshövdingen med anledning av den omfattande tjuvjakten i länet som tillåts florera i det närmaste ostört trots att myndigheterna känner till problemet väl.

Brösth menar vidare i intervjun att en ökad satsning på jaktbevakning måste till för att komma till rätta med problemet, från såväl Länsstyrelsens Naturbevakare samt Polisens sida. Dessutom måste en satsning ske på de ideella och frivilliga jakttillsynsmännen för en ökad närvaro på fjället.

Karl-Erik Brösth har helt rätt i sin kritik, enligt min egen erfarenhet som fd. förordnad jakttillsynsman. Det finns nämligen inte en enda förordnad jakttillsynsman i Kiruna sedan 2008-01-01. Länsstyrelsen i Norrbotten har inte förnyat några jakttillsynsförordnaden alls för 2008.

Såväl Landshövdingen och Länspolismästaren slog i från sig kritiken, med att det inte finns resurser för ökade satsningar för att bekämpa faunakriminaliteten.

Men är det verkligen enbart en resursfråga från Länsstyrelsens sida????????

Länsstyrelsens jaktfunktion under ledning av Jan-Olof Westerberg och Erik Gustavsson har inför jaktsäsongen 2007/2008, arbetat aktivt och strategiskt för att avveckla den frivilliga jakttillsynen i Norrbotten helt. Det började med ett arrogant formulerat brev till samtliga frivilliga jakttillsynsmän av "take it or leave it"-karaktär där innebörden var att göra det så omöjligt som det bara gick, för de ideella bevakarna att kombinera jakttillsyn med egen jakt. Vilket är ett omöjligt krav att gå med på för alla inbitna jägare tillika jaktillsynsmän under den korta fina höstjakten. Efter upprepade brev till landshövdingen och ett "krismöte" på begäran av landshövdingen, med Torsten Nilsson veckan före jakten, kom sedermera ett brev från Länsstyrelsen som fick bägaren att rinna över fullständigt för oss tillsynsmän i Kiruna.

Ett ensidigt önskemål och krav från länsstyrelsens sida om ökad tillgänglighet och närvaro på fjället från oss frivilliga bevakares sida, vilket vi gärna ställt upp på, om "herrarna" inte på nästa rad hade "tackat för välviljan", genom att samtidigt dra in möjligheten för oss att få köpa specialjaktkortet för jakttillsynsmän, som vi fått lösa till fullt pris tidigare år, och som motsvarat det område vi haft tillsynsförordnande på. Detta för att motivera och möjliggöra en kombination av jakt och jakttillsyn för oss bevakare som inte har någon annan ersättning alls för vårt jobb. Vi hade brevledes även försökt att förmå Länsstyrelsen att försäkra upp oss för personskada som uppkommer under tjänsteutövning, samt få en garanti på att vi står skadeslösa ekonomiskt vid skada på vår egendom, när vi använder egen bil och snöskoter i tjänsten, vilket man i samma brev också avslog. Nu hade man från jaktfunktionens sida lyckats med det man varit ute efter hela tiden nämligen att "reta upp oss så kraftigt, att vi frivilligt skulle lämna in våra brickor". Vi gick i strejk, men kommer inte lämna in våra brickor frivilligt. Detta speglades av media under hösten i tidningar och radio.

Alla jakttillsynsmäns förordnanden gick sedermera ut 2007-12-31 och ingen har hört något från Länsstyrelsens jaktfunktion i Jokkmokk sedan dess. Idag finns alltså inga frivilliga jakttillsynsmän kvar och polisen har enligt initierade uppgifter inga avsatta och budgeterade timmar för faunakriminalitet alls. Förutom Länsstyrelsens egna 3-4 Naturbevakare i Kiruna/Gällivarefjällen finns nu ingen närvaro alls på tillsynssidan.

Jan-Olof Westerberg uttalade sig i TV under hösten & i samband med "Jägarförbundets mygelhärva" att man i år 2007/2008 haft den bästa jaktbevakningen i mannaminne, som man bedrivit helt med egen länsstyrelsepersonal under småviltsjakten. Den jakttillsyn som utförts av länsstyrelsen i Kiruna kommun under höst och vinter, inskränker sig till 3 - 4 bevakningsdagar under småviltsjaktens första en och en halv vecka och som utfördes med helikopter. Med vetskap om hur många helikoptertimmar som man bränt på dessa få dagar, så har denna bevakning motsvarat kostnaden för 8-10 helårsbudgetar för den frivilliga bevakningsgruppen i Kiruna, som haft 50.000 kr per år i budget utan inflationsuppräkning,vilket den varit så länge som någon kan minnas.

Tips om tjuvjakt från bil och motorfordon efter tjäder på grusvägarna har inkommit, likaså tips om olaglig snarning av tjäder samt den sedvanliga och normala älgjakten från fyrhjuling som det också kommit tips om. Tips som under hösten legat obearbetade. Den frivilliga gruppen arbetar normalt preventivt med insatser på de arenor som tipsen härrör i från och under rätt årstider framförallt. Genom Länsstyrelsens ovilja och oförmåga har dessa återkommande insatser lämnats utan åtgärd eftersom jakttillsynen i denna kommun legat helt i träda. Efter Länsstyrelsens "bombmatta" av tillsyn den första jaktveckan har i princip ingen tillsyn förekommit. Att kalla detta för den "bästa jakttillsynen i mannaminne" som Jan-Olof Westerberg gjorde i TV i höstas, är lite väl magstarkt för oss som lever i verkligheten!
Tack Karl-Erik Brösth för ett bra inlägg i tjuvjaktsdebatten, vi är många jakttillsynsmän som sluter upp bakom dig och håller med dig!!!!
Att en ökad jakttillsyn enbart skulle vara en ekonomisk resurs & prioriteringsfråga som landshövdingen uttalade sig om i TV4 i morse är mot denna bakgrund definitivt en sanning med modifikation som jag ser det. Använd och omfördela medlen som finns på ett vettigare sätt och börja samarbeta med de personer som finns tillgängliga, har lokalkännedom och som får in tipsen från allmänheten, så ökar inte kostnaderna för Länsstyrelsens jakttillsyn totalt sett. Men detta kräver att tjänstemännen på jaktfunktionen måste börja prata "med" oss och inte enbart "till" oss. Utnyttja resurserna som finns på ett bättre sätt och visa lite hyfs, det är allt vi begär!
Joachim Almgren

2 kommentarer:

Staffan sa...

KE Brösth är en klok karl

Joachim Almgren sa...

Instämmer! En mycket klok karl!!!