fredag 7 mars 2008

Inspirerande hemsidor som manar till kamp för fjällens framtid

Att fjällen, fisket, fjälljakten och naturresursanvändningen ligger mig varmt om hjärtat behöver ingen som känner mig närmare betvivla.

Delta gärna i debatten och kampen om en hållbar utveckling i våra fjällområden. Kunskapen om hur "verkligheten" ter sig i våra perifera fjälltrakter, bland centrala beslutsfattare
i regering och statliga myndigheter visar att det finns mycket okunskap och ovilja att råda bot emot inom detta område. Ibland blir man förundrad över oviljan och oförmågan att se verkligheten som den är t.o.m på så nära håll som på Länsstyrelsenivå, exempelvis i jaktillsynsfrågan. Delta gärna aktivt - Alla krafter behövs!

Den som stått på barrikaderna längst när det gäller naturresursfrågor, avseende fisket och räddandet av våra älvar och fiskevatten är vännen Gunnar Westrin i Råneå.
Gunnar är en kämpe som genom åren spridit budskapet och kunskapen mycket framgångsrikt till Svenska folket och kan med fog titulera sig som Sveriges mest välkända fiskeboksförfattare, tillika bloggare, fiskejournalist, föredragshållare, inspiratör och debattör på detta
område. Hans hemsida är mycket inspirerande och upplysande: http://www.westrin.se/

En annan kämpe, som jag lärt känna under vår gemensamma kamp mot regering och myndigheter för fjälljaktens fortlevnad och bevarande är Michael Fossum, Gotland.
Michael har etablerat en mycket intressant och inspirerande hemsida med bl.a eget debattforum, gästbok samt betraktelser kring nyttjandet av fjällen, jakten, hundhållning och inte minst Engelska settrar. Debatten kring myndigheternas okunskap och många gånger dåligt underbyggda beslut i dessa frågor får stort utrymme. Med sina sylvassa insiktsfulla inlägg, tagna i en ironisk och humoristisk ton borde såväl politiker som pampar inom jägarförbundet klara av att förstå, och ta lärdom, av kritiken från jägare och fjällfarare på gräsrotsnivå om hur verkligheten ser ut på riktigt. Att Fossums sidor propagerar för Engelsk setter i en lite väl okritisk ton, tvingas man väl som bretonägare att stå ut med, även om devisen " Bättre liten och rapp än stor och slapp" personligen passar mig bättre i fråga om val av hund.

Adressen till sidan är: http://www.engelsksetter.se/

3 kommentarer:

Catherine sa...

Hej!
Kul o hitta hit!
Ska kolla in din blogg ordentligt en dag när John Blund inte är så enträgen... =)
Du har mycket klokt att säga!
Hälsningar från Catherine, ÖKX.

Joachim Almgren sa...

Tack så mycket! Jo, jag är allvarligt orolig för utvecklingen i fjällen och inte minst av politikernas och de höga tjänstemännens okunskap och flathet. Okunskap är inga problem så länge som beslutsfattarna har en vilja att ta in information och överbrygga detta glapp. Men jag ser inte den viljan, mycket tack vare att vi till antalet är så få som drabbas av dåliga beslut. Vi bor i en allt för glest befolkad del av landet tyvärr. Minsta motståndets princip gäller både i regering och till och från även på på länsstyrelsen.

isso sa...

Har besökt leavas i 5år,senast förra året, förstår att fisket är så segt som det är nu. Varför bara ösa ner folk för att tjäna pengar. Fortsätter det så här så är dom utan seriösa flugfiskare som planerar sina resor och tror att det ska vara något så när lugn och ro. Nä in med karelin och några hårda ryssar som kontrollanter så vi får bort detta jäkla tjuvfiske, nerskräpning. mvh isso lycka till