tisdag 4 mars 2008

Hur kommer formerna för småviltsjakten att se ut 2008/2009 ??

"Orosmolnen tornar upp sig vid horisonten"

Jag läste på jaktjournalens hemsida att Länsstyrelserna i Västerbotten & Jämtland nu tagit beslut om att behålla kommunkorten för fjällkommuninvånarna i länen till kommande jaktsäsong 2008/2009 i kombination med sedvanlig försäljning av dygnskort till övriga jägare. Däremot blir det inga länskort där. Man väljer att behålla kommunkorten, vilket Magnus Kindbom genom uttalanden från Jordbruksdepartementets sida även öppnat dörren för, trots JK:s beslut att utdöma skadestånd till helikopterbolag i Norrbotten pga Länsstyrelsen i Norrbottens jaktregler som enligt JK stred mot EG-rätten jaktåret 2005/2006. På samma hemsida stod det igår att läsa, att Metalls fackklubb på SSAB i Luleå nu tagit ställning i småviltsjaktsfrågan. Metalls fackklubb på SSAB propagerar nu för att Länsstyrelsen i Norrbotten skall släppa årskorten fria till alla som vill köpa dem, i hela Europa, och att dessa kort skulle delas upp i ett fjälljaktkort som sträckte sig från björkskogsbältet och högre i terrängen samt ett kort för jakten i barrskogsbältet på statens mark ovan odlingsgränsen.

Förhoppningsvis så lyssnar inte Länsstyrelsen i Norrbotten på Metalls fackklubb på SSAB. Dessa verkar uppenbarligen inte ha en aning om hur terrängen längs fjällkanterna nordost om Kiruna ser ut. Utseendet på terrängen omöjliggör en sådan uppdelning. Man verkar heller inte ha upplevt hur jakttrycket utvecklat sig i Kirunafjällen på de ej avlysta, jaktbara och gynnsammare ripbiotoperna av fjällområdet de senaste åren. Hade man suttit på denna kunskap så skulle man nog aldrig våga sig på att komma med ett så ogenomtänkt förslag.

Då är alternativet att gå samma väg som Västerbotten, ett betydligt smartare drag. De som bor i fjällkommunerna gör det till största delen på grund av möjligheterna till jakt, fiske och friluftsliv till fjälls. Detta trots att man genom sitt aktiva val väljer att behandlas som en andraklassens medborgare, med betydligt sämre sjukvård trots samma landstingsskatt, sämre kommunikationer och vägar, dålig eller ingen mobiltäckning på många platser etc. Det står dessutom vem som helst fritt att flytta hit till denna verklighet.
Jobb finns det här !!!
Hur skall glesbygden kunna utvecklas om naturresurserna, exempelvis jakten, skall delas ut nästan gratis. Detta gynnar enbart en massinvasion av jägare, långt över vad naturen tål och som enbart förbrukar resursen. Inte ens turistindustrin kan se några fördelar med detta, frånsett ett par helikopterföretag, (transportbolag), som även fortsättningsvis då har möjlighet att flyga ut för mycket folk, åtminstone ett tag till!
I förlängningen slår detta definitivt undan benen för all industri i våra fjällkommuner. Svårigheten att rekrytera nyckelpersoner kommer att öka ytterligare när inte ens fjälliv, jakt och fiske av någorlunda kvalitet längre finns att erbjuda. Hög kommunalskatt, dåligt företagsklimat enligt entydiga undersökningar(i Kiruna), samt andra klassens sjukvård som Landstingsledningen nu aktivt jobbar för att montera ner ytterligare, är definitivt inte nog lockande, för den attraktiva nyckelkompetensen av arbetskraft? Fjällen, fisket och jakten är något som vi definitivt måste värna om, det är dessa element som vi älskar och lever för och som vi måste vårda ömt såvida glesbygden skall ha någon framtid.

Skall nu de redan överbeskattade naturresurserna göras än mer lätttillgängliga för Europas samlade jägarkår genom årskort för alla? Detta skulle i så fall helt omöjliggöra för Länsstyrelsen att kvotera och styra jakttrycket i de produktiva, jaktbara och mest eftertraktade ripbiotoperna. Detta skulle innebära att alla jägare riskerar att stå utan ripjakt för en lång tid framöver. Låt skadan efter höstens invasion av jägare de tre första jaktveckorna i Kirunafjällen, ett mycket dåligt ripår som detta, läka ihop först innan fjälljakten marknadsförs som en billig reavara på ett lågprisvaruhus.

Låt i stället kommunkorten för fjällkommunborna bestå och kvotera jaktområdena på fjället ännu hårdare för dygnskortslösarna, så att jakttrycket kommer ner till en för framtiden hållbar nivå. Om man skall våga sig på att "svära i kyrkan", så är det faktiskt betydligt bättre för framtiden, att Länsstyrelsen i Norrbotten enbart säljer kvoterade dygnsjaktkort för fjälljakten till alla, än att man går SSAB:s fackklubb till mötes, och genom detta riskerar att ödelägga naturen fullständigt. Tillgången på fågel är och har varit mycket dålig generellt sett i Kirunafjällen denna höst och vinter. Jag tror personligen inte att vi ännu nått bottennivån i tillgången på fågel. Nästa jaktsäsong blir troligtvis ett bottenår, innan tillgången på fågel förhoppningsvis börjar vända uppåt igen så sakteliga. Jag hoppas för mina hundars skull att jag har fel!

Inga kommentarer: