onsdag 19 mars 2014

En fantastisk dag på fjället vid Altevatn när Tindra fixade sitt 1 AK

Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra får energin från Appetitt









Tindra blev utsedd till Nordlysprövens bästa AK-hund.

Solen sken från en klarblå himmel efter 2 dygn med snöstorm
Jaktprovet i Bjerkvik blev en stor utfordring för arrangerande Ofotens Fuglehundklubb när Nordlyspröven skulle gå av stapeln. Stormen "Kyrre" drog in och ställde till det rejält. Både fjällövergången på E10:an mellan Björkliden, Riksgränsen och Björnefjell stängdes samtidigt som trafiken över Gratangsfjellet längs E6:an stoppades. Domare och deltagare från Sverige blev kvar i Sverige, Domaren från Bodö kunde inte flyga på grund av ovädret. Domare och deltagare från Tromsö blev fast i Setermoen. Provledningen kom sent om sider över Rombaksbrua efter lång väntan. Trots detta kaos så lyckades organisationskommitten genomföra provet på ett ypperligt sätt. Ett stort tack till er alla. För egen del skulle jag ha dömt VK-kval på lördagen men kom inte fram till Bjerkvik i tid. Sent på lördag kväll var vi framme.
Söndagen blev dock gnistrande vacker men kall. Efter uppropet startade vi med 2 timmars körning upp till Altevatn och Storholmen. Snön låg djup på sina ställen och jag var orolig för att lilla Tindra inte skulle orka att ta sig fram, men se det gjorde hon. Hon sökte bra i tuffast  möjliga konkurrens och fick till 2 glimrande fågelarbeten på kuppen. Hon gick sina 60 minuter felfritt och grejade till sig VK -biljetten med ett 1 AK.
Alla hundar i partiet kom för fågel men 2 av dem rampade ut sig. Två stycken 1 AK delades ut och ett 2 AK till kvaravarande hundar. Riporna var förvånansvärt trygga efter stormen och alla fågelarbetena blev det resning på. Det blev verkligen en glädjens dag efter många "stolpe-ut-dagar" i höst. Nu satt den där och Tindra blev VK-hund. Stort grattis till Jostein och Joker med 1 AK, samt Daniel och Kaizer med 2 AK, samt till Mads med sin ponter Inni som fixade 1 AK även hon. Domare på Storholmen var Stian Henriksen som gjorde ett mycket bra jobb på fjället denna dag.

Tindras Jaktprovskritik:

"Tindra starter ut i god fart på tungt vinterföre. Dekker terrenget i dybde og bredde på en utmerked måte i god kontakt med förer. Stand i lag med makker, reiser djervt og precist rype. Rolig i oppflukt og skudd, Utreder ok. Senere ny stand, reiser villig og precist ryper, rolig i oppflukt og skudd. En utmerked hund som i dag tilldeles 1 pr AK, Apportbevis ok.
Tallkaraktärer: 5,5,6,4,4,4. 60 min slipptid. 2 stand m makker, Fuglebehandling: Precision: 4,4. Reising: 6,5.

Tindra blev även utsedd till prövens bästa AK-hund och fick en fantastiskt fin kniv i pris. 
 Stort tack till OFK:s pröveledning, domare och sponsorer för ett flott Nordlyspröve 2014.
Många hälsningar: Joachim


Inga kommentarer: