tisdag 14 februari 2012

Genomslagsföre och kontraster......
























I fjällen går det från ytterlighet till ytterlighet med någon dags varsel... Ena dagen -42 grader kallt och bara ett par dagar senare + 7 grader och klabbföre i genomslag. Det är dock kontrasterna som är spännande med fjällivet. I lördags morse dök Ronny upp för att hämta mig med bilen. Vi skulle till fjälls och jaga och generatorn i min bil hade slutat att ladda batteriet så den gick inte att köra. Varmt, blåsigt och lite molnigt väder mötte oss. Under natten blåste det så hårt så jag trodde huset jag bor i skulle blåsa av grunden. Nu hade det mojnat betydligt. Vi skulle ut på jakttur tillsammans, eftersom Tess behöver all träning hon kan få inför stundande jaktprovssäsong och efter en höst med valpar och just på väg ur höglöpet. Vi har en bit kvar till toppformen med andra ord.... Ronny hade med sig Nira och Axa och jag hade med mig Tess & Tindra. Tarzan har varit utvisad till min mor och far under Tess höglöp och har ännu inte fått komma hem till husse..... Det blev en fin dag trots tungt klabbföre och genomslag för hundarna. Det var kanske inte det mest lämpade föret för en valp på knappa 6 månader, även om hon var överlycklig över att få vara med. Riporna var lätta på vingarna och lyfte när vi var på 50-60 meter ifrån dem. Hundarna kämpade på bra och vi var alla ganska möra när vi återvände till bilen 6 timmar senare och 14 km snöpulsning hade genomförts för hussarnas del medan hundarna sprungit betydligt längre utan skidor....... Ronny gick med stighudar under skidorna till att börja med, men efter en timme så hade han troligtvis Världens längsta platåsko med 1 dm fastfrusen snö i sin fulla längd under bägge skidorna. Tindra sprättade på bra hela dagen även om jag hade henne i koppel ganska mycket. Föret var egentligen alltför tungt för en valp som ännu inte fått upp jaktlusten helt, men hon förvånar mig med sin inställning, trots att jag vet vad såväl Tess som René har för gener i sig. Hundarna kämpade på bra i sin helhet, även om Tess inte är där hon bör vara i VK:n i Tromsö den 3-4 mars. Men vi har några veckor dit så det är bara att jobba på så länge......

2 kommentarer:

Superpointerman sa...

Oj vad fina bilder du har. Har varit med unghunden Kim på avvänjning av ren och jag tror det har tagit. Skall nu upp på fjället för fågelkontakt. Troligast far jag till Koppos risen. Har två löptikar så de får inte följa med denna gång. Skall anmäla mig till Lofoten provet den 10-11 mars med Kim och sedan blir det kanske Andöya igen med Cia. Vad har du för kamera?
Vi hörs! Tomas H

Joachim Almgren sa...

Hej Thomas. Tack så mycket för de värmande orden. Jag har en Canon50D som jag tar de flesta av mina bilder med. Objektiven jag använder är ett Tamron 28-70 med 2.8:s bländare och ett Tamron 70 -200 med 2.8:s bländare som största.
Jag fotar även med en Canon Powershot 220 någon enstaka gång, men den har jag precis köpt och inte lärt mig helt ännu. Bilderna på inlägget på kyrkan och kyrkoskogen var tagen med denna. Jag skall till Tromsö, Börselv, Altevatn och Andöya till att börja med denna vår. Sedan fyller vi på allt eftersom med prov :-) Tindra får inte starta ännu så det blir bara Tess som jag startar i vår. Lycka till i Kopposrisen :-)