söndag 28 december 2008

Blidväder och blåsigt hela helgen




Det blev en varm och blåsig helg. Plusgrader gjorde att snön rasade från stugtaken, och vatten fyllde sjöarnas isar. Det var bara att passa sig för att inte sätta skotern i modden. Fördelen är att snön nu förhoppningsvis sätter sig och bildar en rejäl skare så fort som kylan kommer tillbaka. Det var då inga större problem att hålla värmen i stugan. Under lördagen körde jag hundarna i området kring stugan. Tess tog stånd för en ripkull på 6 fåglar som dock lättade innan jag kom fram för att resa dem med henne. Genomslag även här nere längs älvarna. Hundarna kämpade tappert och sökte ändå förvånansvärt bra trots korta ben. Under lördag kväll dök Nisse och Robin upp med skoter för bastubad och kaffe. I dag söndag drog jag själv upp till Cerrutjårro för att hundarna skulle få ett nytt rejält arbete på fjället. Riporna lyste med sin frånvaro, troligen nergrävda lägre ner i björkskogen beroende på den hårda vinden. En härlig dag med ett härligt ljus under eftermiddagen när jag var på väg tillbaka från fjället mot stugan blev det trots allt.

Med Kicki och Anders på jakt, Annandag jul




Annandag jul tog Anders, Kicki och jag skotrarna upp mot min stuga, för att sedan åka vidare upp mot Cerrutjårro för att jaga och träna hundar. Genomslagsföre och bitvis väldigt skarpt och tungsprunget för hundarna gjorde jakten ganska vansklig. Ett par stånd fick de till men när vi väl kommit fram fanns inga ripor kvar. Det kraschade under skidorna och levde rövare så jag var inte förvånad. Hundarna fick springa av sig i nästan tre timmar. Foppa, Scott, Tarzan och Tess verkade ganska nöjda när vi placerat dem i kälkarna för att ta oss ner till stugan och en kaffeslurk efter avslutad jakt. Anders och Kicki vände hemåt medan jag stannade kvar och eldade bastun och stannade sedan resterande del av helgen. Under kvällen dök först Tony upp för att bada bastu och strax efter honom även Pekka och P-A alla med handdukarna redo.

onsdag 24 december 2008

Julaftonens traditionsenliga stugtur







Återigen julafton och den härliga stugturen med skoter under förmiddagen. Hundarna forsar fram i snön och är överlyckliga. Bara att se deras glädje är en höjdpunkt i sig. Jag passade på att köra upp de kompletteringsladdade batterierna till solcellssystemet, skotta väg fram till bastu, vedbod och dass, samt ta med vattendunkar hem för påfyllning inför kommande övernattningstur till stugan. Ännu verkar inte isen på selet utanför stugan och ovanför forsen i Vakkuniva tillräckligt säker för att jag skall våga mig ut på den för att borra vattenhål. En stor tjädertupp hade spatserat runt på gården och lämnat sitt visitkort i form av spår och spillning framför och under stugan där han varit för att picka grus. Spåren var nog från i går. Tarzan och Tess tände till ordentligt och gjorde allt för att hitta tuppen, men förgäves. En härlig tur på julaftons förmiddag blev det för såväl människa som djur.

söndag 21 december 2008

Jaktträning i julstökstider











Efter 2 dagar inomhus i köket, kokandes laxfond och laxsoppa tyckte Tarzan & Tess att det var dags att få röra på sig lite mer än på bara kortare pinkturer i stan. Detta har de visat genom att jaga varandra runt, runt, runt inne i lägenheten i flera dagar. Mattorna har legat som rep efter väggarna. Tess rent tjöt av lycka när jaktdressen åkte fram och husse snörde på sig alpinapjäxorna och drog på sig snölåsen. De senaste dagarnas blåsväder hade gjort så att snön satt sig ganska bra och bildat en hård vindpinad yta. Det var bara på läsidorna och inne i björkskogen som det vankades tung snöpulsning/simning för små bretoner. Högst upp i terrängen tog så båda hundarna stånd, i princip samtidigt på några ripor. När jag var på väg upp mot hundarna så flög riporna och båda hundarna var komplett lugna i uppflog och skott. Ett flott
fågelarbete utan resning. Tarzan som tog stånd aningen före Tess fick utreda och apportera utlagd fågel först Även Tess fick prova på apporten, och levererade ripan snyggt i handen. på mig. Nu skall träningen med hundarna intensifieras successivt inför vårens jaktprov.

söndag 14 december 2008

Stella har fått 6 valpar





I går på Luciadagen valpade Anders och Kickis Engelsk Settertik "Stella", ( Härkmoens Salt & Peppar). Det blev 6 st guldklimpar och potentiella jaktchampions, varav 1 tik och 5 hannar. Stella blev lite misstänksam mot mig när jag besökte familjen Gidlund i dag för att få mig en titt på underverken. Hon samlade omgående ihop valparna i lådan och gömde dem för mig under sina framben så att jag inte skulle kunna ta dem i från henne. Snacka om att hon har personkännedom för de var så fina så att jag kunde tagit hem dem hela gänget! Stellas valpar har Berguglas Stegg som pappa, som i sin tur är efter Hi-Treff & Kvernmolias miss Bo. En hyperintressant parning och kombination av blodslinjer. Hi-Treff är ju som bekant en av de mest framgångsrika hundarna i Norges fågelhundshistoria i modern tid. Som sagt var så ligger
nu 6 st potentiella jakt och utställningschampions och växer till sig i Tuolluvaara! För att komma till Anders och Kickis egen hemsida klickar ni bara på rubriken till detta inlägg så får ni veta mer om dessa underbara varelser.

söndag 7 december 2008

En härlig julbordshelg på Abisko Mountain lodge










Jag åkte upp till Abisko i lördags förmiddag för att jaga lite och sedan stanna kvar över kvällen och äta julbord på Abisko Mountain Lodge hos Mina och Dick. Ett fantastiskt gott julbord serverades, där all mat var hemmaproducerad på lodgen. En härligt social kväll och helg i mycket trevligt sällskap och som extra krydda var Seppo Kylmäniemi trubadur och spelade på sedvanligt härligt manér efter all den goda julmaten. Kom så i säng någon gång efter 03.00. Tog trots detta med hundarna på en ny fin jakttur i förmiddags trots en sen kväll. Tack Mina och Dick för en kanonhelg.