torsdag 18 september 2008

Ripjakt utan ripor......Hur kul är det?

Småviltsjakten startade den 25/8 med en sämre fågeltillgång än på mycket länge. Det var dåligt med stamfågel redan i fjol höst och i vintras i större delen av kommunens 20.000 kvadratkilometer stora område. Att först lämmelbeståndet som var på uppgång förra hösten kraschade till följd av ordentliga blidväder efterföljt av sträng kyla vid ett par tillfällen i vintras förbättrade inte direkt ripans situation, eftersom rovfåglar, rävar och andra predatorer måste äta oavsett om det finns lämmel eller inte. Det som blir kvar på matsedeln är då bl.a ripor. När sedan kläckningen av ripkycklingar också slog helt fel, pga blötsnö, blåst och regn under kläckningsveckorna i försomras så blev kraschen ett faktum. Inventeringsresultaten och rapporterna från jägare under den gångna hösten har sagt samma sak, det är mycket, mycket dåligt med fågel generellt sett i Kirunafjällen.

Länsstyrelsens styrinstrument i form av baglimit och kvoteringar samt avlysningar av områden från småviltsjakt används över huvudtaget inte i syfte att skydda beståndet. Däremot så avlyser samma Länsstyrelse, varje år stora områden i fjällen under falsk förespegling av renskötsel, där i stället en omfattande älgjakt bedrivs utan insyn från utomstående. Sedan regeringen förstörde jaktreformen från 1992/93 så finns heller inga verksamma begränsningsverktyg i övrigt att tillgå för att säkra upp fjälljaktens vidare existens för oss i Sverige boende. Inte ens att dra ner antalet tillgängliga kvoteringsdygnskort för de mest eftertraktade ripjaktsområdena har länsstyrelsen lyckats med trots ripinventeringarnas entydiga resultat. Baglimiten är också satt till 8 ripor per dag, oavsett om tillgången på fågel är bra eller dålig som en statisk siffra. Vad skall vi då med baglimit till? De bra åren behövs ingen baglimit ur beståndssynpunkt och de dåliga åren så har vi inte någon möjlighet att komma upp till dagskvoten ändå. Vad är detta för förvaltning? I Norge ändrade man baglimiten direkt efter ripinventeringsrapporterna som kom in. Man drog ner baglimiten till 2 dalripor/ jägare och dag. Detta gjorde man dels på Finnmarkseiendomen men också i övriga delar av norra Norge på statens mark. Många talar om att ripjaktens predation inte betyder något i det stora sammanhanget, men lokalt gör det definitivt det under de sämsta ripåren. Att man från Svenska statens sida nu tillåter allt och alla att göra precis som de vill på Svensk mark och jaga i princip obegränsat tär definitivt på stamfågelbeståndet ett år som detta när det inte finns så många kycklingar. Att länsstyrelsen sedan tagit bort bevakningen totalt, frånsett några tältmätarturer första jaktveckan för vanliga ripjägare som alla ändå har kort, är inte tillfredsställande! Länsstyrelsen silar som vanligt mygg och sväljer kameler. På västfronten intet nytt...... Samtidigt kommer flertalet rapporter från småviltsjägare på fjället, som på statens mark, stött på den fyrhjulsburna typen av älgjägare med tillåtelse att framföra fyrhjuling i andra sammanhang än på jakt, som driver älg och jagar från dessa fordon helt öppet ogenerat i strid mot all jaktlagstiftning som om det vore laglig verksamhet. Var är Länsstyrelsens tjänstemän då? Jo då har man fullt upp med att blunda med huvudet djupt nere i sanden! När samma typ av älgjägare på andra håll i vår kommun jagar på privata marker med samma typ av metoder och skjuter älg precis framför fötterna på markägaren och denne sedermera kontaktar jaktfunktionen i Jokkmokk och ställer sig frågande till hur detta kan få fortgå får frågeställaren, av chefen på enheten veta att det är deras eget fel att de inte talat om för "de fyrhjulsdrivna jägarna" att man avsett att jaga på sin egen mark detta år och därigenom får skylla sig själva!
Skall det verkligen behöva vara så här? Vart är vi på väg? Hur skall något kunna bli bättre om det bara blundas!
Nu kommer en tidsperiod när de fåtal stamtjädrar som i år finns kvar börjar gå upp på grusvägarna under tidiga mornar för att picka grus. Samtidigt med detta vaknar även ett antal bilburna jägare med rymligt samvete i jaktetiska frågor eller Michelinpyrschjägare som de också kallas. Förr om åren har den frivilliga bevakningskåren varit ute och stämt i bäcken för denna illegala men ändå ganska vanligt förekommande verksamhet, många gånger tillsammans med polisen i koordinerade insatser. Efter Länsstyrelsens avveckling av den frivilliga jakttillsynen och polisledningens bortrationalisering av existensen av denna brottstyp, så återstår nu bara Länsstyrelsens jaktfunktion i Jokkmokk som bevakningsenhet. Dessa gubbar är enbart pappersvändare och inget annat, och har inte en aning om var, när och hur denna jakt bedrivs i Kiruna Kommun. Jag hoppas verkligen att Mr T och grabbarna avsätter lika mycket resurser till att vakta de fåtaliga stamtjädrarna på våra grusvägar, som man nu spenderat under första jaktveckan för att jaga tjuvtältande småviltsjägare med från helikopter. Kanske skulle man också kunna engagera sig något litet i hur fjälljakten på älg ser ut i verkligheten och bedrivs i praktiken. Men det senare verkar man inte våga ta i! Då är det betydligt enklare att blunda och skylla på resursbrist från chefernas sida!
Lycka till med (den fortsatta?) jakttillsynen ni LST- gubbar i Jokkmokk och skål för ert strutsbeteende? Vad skall vi egentligen med er dyra pappervändare på Länsstyrelsens jaktfunktion till, som enbart kostar oss skattebetalare pengar?
Money for nothing eller........? Bevisa gärna för oss gräsrötter att kritiken inte är relevant, men bevisa det i praktisk handling och inte i ordslalom!

4 kommentarer:

tjyvtältarn sa...

Jag skall söka till Tältbevakar sektionen på LST
Utrustning: skygglappar och tumstock.

LST är enormt ofarlig idag , om man undviker K7 och premiärveckan så är det lugnt!! Tur att folk inte vet om hur illa det är på jaktbevakningsfrontet!

Hela våren på skoter visade på få eller inga stamfåglar.
Riskgränsen stam varkar har kraschat helt och hållet.

Ha det bra Jocke // Tjyvtältarn

Joachim Almgren sa...

Hej Tjyvtältaren. Jag vet var din brevlåda bor....

Håller med dig helt! Länsstyrelsens jaktfunktion har spårat ut fullständigt. Tyvärr så vet de mer ljusskygga individerna om detta. Jag har fått ett par 2:a handsrapporter om tjuvjakt efter älg från fyrhjuling i höst vilket skulle skett helt öppet ,enligt uppgift. Dessa vet ju att LST blundar och bedömer väl det som riskfritt att jaga på detta vis. Köttet går sedan till försäljning.Ringer man till länsstyrelsen och tipsar vågar och vill de ändå inte agera så tyvärr så får denna mentalitet växa sig starkare och starkare. Man blir så trött. Tyvärr så tystnar tipsen i takt med LST:s brist på agerande.

drent sa...

Håller med er fullständigt,

motorjakt bedrivs i stor skala på grund av att ingen bryr sig nå mera, det blir inga påföljder bara en massa undanflykter av alla de slag.

Nä!! sverige borde ta efter norge i deras tänkande mycket mera när det gäller jaktlagar och terränskörning. Snart har vi ej nå orörd fjällnatur tt njuta på allt blir sönderkört av alla så kallade naturfolk.....

mvh. frustrerad unghunds jägare under träning!

Ps.Tänk om fler skulle tänka som du Jocke,, gu va bra det skulle bli. ds

Joachim Almgren sa...

Hej Drent! Nej inte är det skoj att se på när fjällnaturen skövlas på detta vis med hjälp av olagligheter. Att sen länsstyrelsen förhåller sig fullständigt passiva och godtar detta med blundande ögon är tragiskt och gagnar inte en utveckling i rätt riktning.

Med vänlig hälsning

Jocke