söndag 29 mars 2009

När himlen är blå och solen skiner över fjällen..
























I fredags kväll stack jag upp till stugan för att tillbringa helgen där tillsammans med Lennart samt Svante och Annika med Ayla som anslöt sig under lördagens kombinerade skoter och fisketur. I ett härligt soligt vinterväder pimplade vi storaborre. Vi fick några stycken och två av dem fileade vi upp redan på isen och gjorde sachimi av. Tillsammans med Wasabi och soya avsmakades aborrfileerna, direkt upptagna ur fjällsjöns klara vatten. Tarzan och Tess fick springa av sig lite i hopp om att finna fågel. Efter 9 fågelarbeten tillsammans på mindre än en halvtimme var husse rätt nöjd. Vid hemkomst till stugan badades det bastu, stektes röding och gjordes Janssons frestelse. Lennart lämnade oss redan på lördag eftermiddag eftersom han hade tid hos ryggläkaren tidigt söndag morgon.Vi andra njöt i fulla drag och somnade sedan snabbt in i lördagsnatten. I dag söndag bar det iväg uppåt cerrutjårro och Stalusuvkijaure. Vädret var inte lika fint som i lördags men hyggligt bra ändå. Dagens byte blev 5 rödingar. Ayla och Tess matchades mot varandra söksmässigt i medvind på vägen mot pimpelsjöarna. Det enda resultatet på ditvägen var när Tess stötte en ripa med med respekt. Efter pimpelfisket tog Svante och Annika vägen över fjällen mot Torneträsk medan jag snodde skotern 180 grader och körde tillbaka de 2,7 milen mot stugan. På hemvägen fick Tess ihop 3 kompletta fågelarbeten i motvinden. Nu är vi hemma igen i väntan på en ny arbetsvecka!!! Tack Lennart, Svante och Annika för en trevlig helg i glada vänners lag.

tisdag 24 mars 2009

Det blir ingen resa till Vemdalen:-((( Tess fick löptid i går!

Underbart är kort, säger Povel Ramel i sin visa.

Jag är böjd att hålla med! Efter helgens fantastiska resultat av Tess på båda dagarnas jaktprov i Abisko, så såg jag verkligen fram emot resan och deltagandet på jaktprovet i Vemdalen i Elit/Segrarklass med mina hundar. Tyvärr så fick då Tess löptid igår vilket omöjliggör start där nere. Trist med två hundar i kanonform, men sånt är livet. Det är bara att glädjas åt förra helgens framgångar och sikta in sig på de jaktprov som kvarstår efter löptidens slut. Jag avslutar med orden som Povel avslutar sin visa med och skulle ha sagt i det här läget:

Kort, underbart är kort, alldeles för kort! Alldeles för koorrtt!

måndag 23 mars 2009

Tess "gjorde det stora" på Abiskoprovet i helgen:-))


Mycket nöjd husse med sin lilla trollunge till jakthund! Ett råskinn i litet format!

Johnny och Tilda fikar...

Rolf sammanfattar första rundan i söndags och Karin skiner i kapp med solen.Glupsk husse till Gissa, laddar in rejält!

Vesa Virkkula skall till att mata AT och Millie och Veikko dricker vatten




Ingemar Stöckel dömde lördagens prov.



Gissa och Tess tog steget upp i elitklass i lördags!
Tess blev Elitklass/VK - hund vid Abiskoprovet den gångna helgen. En riktig toppprestation
av min unga förmåga. Inte nog med att hon fick ett 1:a pris med HP i Öppen klass i lördags. Hon slog dessutom till på sin första start i Elitklass och fick sitt första championatsgrundande 1:a pris i Elitklass. Pappa Tarzan fick vara hemma i Kiruna denna helg. Eftersom Tess nu blev VK-hund så finns nu förutsättningarna för att kuna ställa både Tarzan och Tess tillsammans i segrarklassen i Vemdalen nästa Lördag. Det skall bli skojigt.
Premieringar Abisko den 21/3:
Afrikan Tähti, (AT), Vesa Virkkula, 2:a pris EKL.
Tess, Joachim Almgren, 1:a pris + HP, ÖKL.
Van´t Passants Madonna, (Gissa), Åke Eriksson, 1:a pris ÖKL.
Decorum Heidi, (Nira), Ronny Jansson, 2:a pris ÖKL.
Rollex, Tommy Henriksson, 3:e pris ÖKL
Premieringar, Abisko den 22/3:
Tess, Joachim Almgren, 1:a pris EKL.
Tess jaktprovskritik 1:a pris + HP ÖKL den 21/3:
En stark hund som under dagen visat upp
ett glimrande bra sök för klassen.
I tredje släpp stånd. Villig Avance. Helt lugn i flog och skott.
Apport godkänd.
I sitt sista släpp, nytt stånd, Helt lugn i flog.
En stark hund som gjort sig mycket förtjänt av ett 1:a pris+HP
Tallkaraktärer: 6,6,6,6,4,4,4
Släpptid: 130 min
Domare: Ingemar Stöckel
Ett stort tack till alla för en kanontrevlig helg, inte minst Mina och Dick på Abisko Mountainlodge som tagit hand om oss på bästa sätt och som varit vårat högkvarter under helgen.

onsdag 18 mars 2009

Härliga dagar i stugan











Nu har jag precis kommit hem från 5 härliga dagar i stugan som varit min bas. Härligt soligt och skönt väder, fina fjällturer och trevliga besök lite nu och då. Skoterturer, skidåkning, ripjakt, hundträning, rödingfiske, kaffekokning och vedeldad bastu varje kväll samt god mat och dryck samt ett strålande skönt väder har gjort dagarna minnesvärda. Jag har jobbat förmiddagarna under veckan och sedan gjort turer ut efter lunch, för att sedermera jobba lite på datorn, kolla av Facebook samt korresponderat en del via sms med i huvudsak goda glada vänner och när jag kommit ner från fjället. Tiden i stugan ger tid för reflektion över livet i stort och vänskap i synnerhet och allt vad det innebär. De flesta vänner glädjs man tillsammans med och andra gör dig besviken i bland, sånt är väl livet. God musik hör definitivt livet till. Helgen har företrädesvis njutits tillsammans med SEAL, en underbar soulsångare! Nu väntar jaktprov i Abisko till helgen. Jag sticker upp på fredag kväll och hoppas på premiering av högsta valör på Tess under helgen. Hoppas kan man ju alltid, sen blir det som det blir. Det är mycket som skall klaffa för att gå helt till topp men en vacker dag så går det vägen......

tisdag 10 mars 2009

Lofotenpröven-Lördag på Gimsöya










I ett underbart väder som var såväl varmt som soligt åkte vi ut till Gimsöya för den första dagens jaktprov på Lofoten. Stenhårt men vasst underlag för hundarnas tassar samt mycket skygga ripor var facit dag ett. En premiering på 28 starter blev det bara denna dag. Jag hade egentligen ingen riktigt vass chans på Tess i lördags. Hon gick bra men inte glimrande denna dag. Vi hade dessutom inte så många fåglar i terrängen heller. Den första fågeln såg vi faktiskt först några släpp in i tredje 15 minutersrundan. Vi gick ut med 14 hundar i vårt parti. En premie blev det till slut på ES Luis Figo. En fin prestation med den skygga fågeln. Vi hade en härlig dag som avslutades med jägarmiddag bestående av pinfärsk ishavstorsk, tillsammans med kokad torskrom och torsklever, dvs "Mölja".

Lofotenpröven-söndag, på Vestvågöy mellan Leknes och Stamsund








Under söndagen så blåste det lite hårdare än på lördagens prov på Gimsöya. Vi gick även högre upp i terrängen i ett mycket fint men bratt och kuperat område på högfjället. Det var turboföre och stenhårt underlag vilket krävde sina skidåkare i de bratta backarna med många träd och klippor. Under dagen delades två 1:a och ett 2:a AK ut. Bl.a så lyckades Jostein Jenssen, (bilden ovan), med att premiera sin ES Stierna som nu är kvalad till NM-vinter. Stort grattis. För Tess del var det "stang ut" i söndags! Mycket bra söksmässigt och ett stånd på ripa som hon höll länge innan jag och domaren hann komma till. Fågeln gick enligt tillförlitliga källor i bakpartiet, när vi närmade oss platsen där hon stod. Tess var spontant, komplett lugn utan kommando när fågeln gick enligt de som såg det hela. Trist var det i alla fall! Tess fick ordentligt med släpptid och fick gå på släpp hela den sista halvtimmen på väg mot bilarna, men vad hjälpte det. Det är bara att bryta ihop och komma igen. Chanserna kommer igen för duktiga hundar, vi får hoppas att det är så!

På besök hemma hos Björn på Trådslettens på Vestvågöy








Efter avslutat jaktprov i söndags åkte jag direkt hem till Björn Tråslett. Vi åt middag och drack gott och satt och pratade ända till 3-tiden på morgonen. Det var ett tag sedan vi träffades och vi hade en hel del att avhandla! Mycket trevligt var det! Tack Björn.