torsdag 30 april 2009

Fiske för alla, Allt om flugfiske och LRF-media tar ny höjd i Vällijokksdebatten?

Foto: Nils Andersson
Efter Nicolas Jändels hårt kritiserade ledare i Allt om Flugfiske, som vittnade om chefredaktörens okunskap i sakfrågan, så har nu LRF-Media:s fisketidningar: Fiske för alla och Allt om flugfiske också valt att osakligt kritisera Länsstyrelsen i Norrbotten och Dan Blomkvist för det helt nödvändiga beslutet att trädalägga, Vällijokk och reglera fisket i Leavasjokk och Rautasälvens övre delar för att minska de 5-6 senaste årens mycket höga fisketryck vid dessa vatten i en ny notis under rubriken Fisketurism-ett problem i Kiruna. LRF-media har också i den nya notisen i dessa två fisketidningar tagit "ny höjd" i debatten genom att påtala att Dan Blomkvist och Länsstyrelsen tagit detta beslut tack vare att undertecknad: Joachim Almgren, som ideell fiskebevakare och privatperson, (citat) "blivit upprörd över spår efter lägerplatser, lämningar från toalettbesök i buskarna och kvarlämnat skräp"( slut citat). Att LRF-media nu tillmäter mig som privatperson denna ofantliga makt och stora inflytande i sammanhanget och ser mig som ett så stort hot mot sig själva i debatten, tar jag som en stor eloge och en fjäder i hatten med ett stort, brett leende på läpparna. Tyvärr måste jag nog göra LRF-Medias höjdare besvikna på denna punkt. Den makten besitter jag nog tyvärr inte.

Att dessa fisketidningars redaktörer nu känner sig så tilltufsade och frustrerade av en enkel privatpersons kritik i sin egen bildblogg, mot en osaklig och dåligt underbyggd ledare i Allt omFlugfiske, så att de känner sig nödgade att gå till samlat angrepp, och bl.a försöka förlöjliga Länsstyrelsens beslutsgång och utomordentligt kompetenta ledning på LST:s fiskefunktion är både löjeväckande och skrattretande. Jag trodde i min enfald att dessa tidningar var seriösa och stod för en betydligt högre verkshöjd än detta! LRF-media saknar uppenbarligen totalt, intern självkritik, när det gäller vad som låter sig tryckas i dessa fisketidningar!

Som slutkläm i sin notis skriver man dessutom följande: (citat.) " Sammanfattningsvis kan man säga så här: Gärna fisketurismpengar, men själva turisterna är jobbiga. De drar upp fiskar och skiter i buskarna" (Slut citat.)

Denna begåvade slutkläm i notisen får stå för utgivarna. Ingen annan gör det! Den är lika saklig och träffsäker som Nicolas Jändels ledare i övrigt, där han jämförde fisket och marktrycket i ett kargt och känsligt fjällområde längst uppe på kalfjället i norra Lappland med Hagaparkens gräsmattor i centrala Stockholm som lyder under Stockholm stads parkförvaltning. Det är nästan så att jag tror att Jändel lyckats att skriva denna notis alldeles själv! Jag tycker faktiskt att det skulle vara på sin plats att Nicolas Jändel, chefredaktör för Allt om flugfiske och motsvarigheten för Fiske för alla, som släppt in denna skrattretande notis, går in på http://www.nsd.se/fiske/ och läser Gunnar Westrins eminenta krönika för vecka 19. som är rubricerad: Trädaläggning - Modern Fiskevård.

Ta tillfället i akt och ta till er lite av de kunskaper som Gunnar delar ut gratis i denna sakliga krönika.

Är nämnda tidningar dessutom det minsta rädda om sina fiskande läsare och prenumeranter, (som i många fall säkert själva fiskat i nämnda vatten med armbågs lucka, och besviket upplevt trängseln och nedskräpningen på plats, efter att ha betalt dyra respengar för sin "fiskevecka till fjälls i ensamhet"), vore det nog också klokt med en tryckt, personligt riktad ursäkt till Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Norrbotten, för tidningarnas osakliga påhopp i nämnda ledare och notiser.
Vi är många initierade fiskare som blivit upprörda och som definitivt delar Dan Blomkvists uppfattning om behovet av trädaläggning och regleringar av dessa vatten, och närmast ser Blomkvist som en hjälte som agerat för att "rädda och bevara" dessa jokkar inför framtiden. Vi ser uppenbarligen dessa attraktiva fiskevatten och resmål ur ett mer långsiktigt perspektiv, än vad LRF-medias höjdare med sin begränsade lokalkunskap, verkar ha fattat nödvändigheten av. De lokala turistföretagen och helikopterföretagen i Kirunaområdet, är tvugna att kunna kvalitetssäkra sina fiskeprodukter i ett längre tidsperspektiv, än enbart kommande sommar, för att kunna överleva på sikt.
Trängsel vid fjällvattnen, småvuxna och glesa fiskbestånd samt ett neddskräpat och campingskadat fjällområde attraherar tyvärr inte fiskande gäster och turister i långa loppet och gagnar inte turismutvecklingen på sikt! Att vara rädd om och skydda naturen, lär sig dagens barn redan i Mulleskolan! Detta verkar dock vara ett helt okänt begrepp för valda delar av chefredaktörerna på LRF-medias fisketidningar.

Det är tur att vi i Norrbotten har en så framsynt Länsfiskekonsulent som Dan Blomkvist! Detta gläder oss lokala fiskande gräsrötter, som har fjället som vårt andra hem, trots att vi inte heller har möjlighet att fiska i Vällijokk under de närmaste åren! Vi besitter dock tålamodet och tiden att vänta på att naturen självläker och säkerställer på detta sätt ett långsiktigt, hållbart och högkvalitativt fiske i dessa vatten även i framtiden!

4 kommentarer:

Thomas & Nova sa...

Stå på Joachim! Ikke la fisketurister og alle som driver fiskeporno i fiskeblad ødelegge naturen her i nord!

Joachim Almgren sa...

Hej Thomas! Du har helt rätt! En långsiktigt hållbar fjällnatur med livskraftiga fisk och ripbestånd måste alltid tillåtas att komma i första hand före alla andra särintressen. Ingen tjänar på att vi tillåter ett överutnyttjande av resurserna, där vi sågar av den gren vi sitter på!

klharo sa...

Varför ska vi kirunabor diskrimineras från vatten vi alltid fiskat i och aldrig haft problem??

Joachim Almgren sa...

Ja det är ju trist att inte kunna fiska i Vällijokk på några år och att överutnyttjande av resursen tillåts pågå så att det tvingar fram temporära begränsningar i och runt vissa känsliga vatten. Tyvärr har det blivit så att det blir invasion vid vissa vatten när dessa belysts i hög utsträckning och blivit allt för populära. Men att Kirunabor diskrimineras extra håller jag inte med om. Avlysningarna drabbar alla. Det är bra att Vällijokk får vila ett par år nu. Jag hoppas också att de mindre nogräknade som kör skoter till nämnda jokk på rimfrosten under hösten för att tömma jokkens djuphålor från fisk med pimpel och med isnät respekterar detta bara...