söndag 4 juni 2017

En fantastisk vinter 2017 för Vakkuniva-Tarzans Kennel

                                          Foto: Joachim Almgren

En bra start
Vintersäsongen 2017 är nu över och det är dags att sammanfatta resultaten som vi uppnått denna fantastiska vinter. Vi startade säsongen den första helgen i mars uppe i Tromsö med en 3-dagars VK för Tindra och Tess i supertungt före. Tindra fixade ett 3:e pris VK-kval under fredagen och Tess gick vidare till semifinal på sök. Under lördagens semifinal gick Tess till final på sök medan Tindra åkte ut i 2.a rundan. Inte heller i finalen hade Tess fågel i något av sina släpp, men fick vara med ända in på slutet tack vare sitt fina sök.

Nästa start gick av stapeln vid Altevatn på Ofoten Fuglehundklubbs jaktprov. Återigen startades Tess och Tindra i VK-kvalet. Båda hundarna sökte utmärkt och låg båda topp 4 på sök genom båda släppen. I slutet på sista släpp tog Tindra stånd långt ut i medvind. När vi var på väg upp mot henne sprang fjällripan undan och hon försökte trycka fast den. Tyvärr lyckades hon inte med manövern utan fågeln flög och Tindra då åkte ut för att ha rört sig och tryckt upp fågeln. Tess gick vidare till final på sök. Inte heller i finalen lyckades Tess komma för fågel och hade nu gått 11 släpp utan chans på fågel. Detta blev säsongens enda premielösa helg.
                                       Foto:Ole Morten Römo
NM-Vinter 2017
Under NM-Vinter 2017 på Andöya blev den stora drömmen verklighet och jag fick nypa mig i armen för att säkerställa att jag var vaken efter att finalen avslutats....

Det började i kvalet med att Tindra fick det förhatliga 1:a släppet men lyckades tillsammans med sin partner hitta en ripa mot slutet av släpptiden, som de stod tillsammans på, med  bara en meters mellanrum. När vi tillsammans med domarna närmade oss hundarna så lättade fågeln. Både Tindra och Mira var komplett lugna i uppflog och skott och apporterade korrekt. Tindra slarvade lite i utredningen och fick ett litet minus. Tess blev dock slagen på fågel i slutet på sitt första släpp under inkallning efter hon kopplats och partnern hittades i stånd längre fram i terrängen. Både Tindra och Tess sökte utmärkt i sina respektive 2:a släpp, men eftersom Tess var slagen i 1:a rundan och inte hittade fågel så åkte hon ut ur NM-kvalet där bara de 6 bästa av 20 per parti kan gå vidare till semifinal. Tindra fick sig åter en premiering när hon slutade med ett 3:e VK NM-Kval och var klar för semifinalen.

I semifinalen gick Tindra fruktansvärt starkt söksmässigt. Hennes 2:a släpp i medvind var så bra så att jag fick gåshud på armarna. Absolut ett av hennes bästa släpp i karriären. Tyvärr hade hon inte fågel i något av sina släpp och det började bli trångt bland platserna på rangeringslistan mot slutet av dagen, när de hundar som hade de 3 sista släppen kom in i ett område med fågel och flera hundar fixade fågelarbeten. Tindra rangerades in som Nr: 5 utan minus efter hundarna med fågelarbeten. Tindra hade grejat en Finalplats i NM-Vinter 2017 och var bland de 18 bästa av 200 startande hundar.
                                       Foto: Ole Morten Römo
Finalen
Finalen blev spännande och Andöya visade upp sig från sin allra vackraste sida med stekande sol och fantastiska yttre förhållanden. Sist jag var i NM-final var med Tarzan 2006. Då fick vi 6:e premie VK-Final och var det första svenska ekipaget någonsin som tagit en premie i en NM-final oavsett ras. Efter 2006 hade vi startat 8 gånger till utan att ens ta oss förbi kvalet. Denna gång skulle vi gå för seger. I det första släppet gick Tindra strålande till att börja med efter halva släpptiden trampade hon igenom skaren och rullade runt. Efter det så modererade hon sig en del och blev något på efterkälken efter den duktiga Pointer som hon gick mot. Efter släppet haltade hon rejält och mina tankar gick mot att hon inte kunde fortsätta. Flera hundar hade fågelarbeten i första rundan men Tindra som trots allt vann sitt första släpp låg rangerad som 4 utan minus. Efter en lunch som bestod i att vätska upp Tindra, massera och stretcha henne var jag fortfarande kluven om jag skulle fortsätta eller dra henne. Pratade med domarna och vi kom fram till att ge henne en chans. Med något inskränkt sök, men definitivt tillräckligt bra för att vara med vidare så landade Tindra som bästa hund bakom de med fågelarbeten utan minus. Det blev en full tredje runda och Tindra ställdes mot ledaren dittills. IrskSettern US Tixi som hade 2 fågelarbeten med resning men var slagen på fågel 1 gång och en utmärkt sökare. Alldeles mot slutet av släppet tog Tindra stånd och fick till ett fågelarbete utan resning på den lätta ripan. Komplett lugn i flog och skott och bra utredning och apport så tog vi täten. Vi ledde NM-finalen och det stockade sig i min hals och tårarna kom när domarna redogjorde för släppet och rangeringen. 6 hundar återstod och 2 av dem hade möjlighet att passera Tindra med ett fågelarbete med resning och baserat på tidigare fågelarbeten. Lyckligtvis för vår del så höll det hela vägen, även om den återstående timmen blev onödigt nervpirrande och spännande. Vi vann NM-Vinter 2017 och Tindra kan nu titulera sig NMFHv-2017 Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra. En fantastisk prestation och en dröm som blev sann. Tindra är den 1:a utländska hunden genom tiderna som vann NM-Vinter under dess 32 år och den 2:a bretonen någonsin. Det är stort och känns fantastiskt att ha fått skriva lite historia !
                              Foto: Ole Morten Römo
Altapröven

Helgen efter NM-Vinter triumfen var det dags för nästa stora mål: Altapröven helgen före påsk. Tindra som skadade sig i NM-finalen var halt och kunde inte starta. Jag startade därför enbart Tess i 3-dagars VK:n där. Tess sökte utmärkt i  VK-kvalet och låg topp 2 efter första rundan och sökte utmärkt. I 2:a släpp så försvann både Tess och partner i ett tätt björkskogsbälte. Jag hittade Tess i stånd och fick efter en stund med mig domaren mot henne. Innan resningsorder hann ges lättade riporna och Tess var komplett lugn. Efter en fin utredning och apport och godkänt fågelarbete. Fåglarna var lätta på vingarna denna dagoch ingen annan hund en Tess bemästrade dem. Tess vann vårt kvalparti och fick ett välförtjänt 1:a VK kval med tallkaraktärerna 6,6,6,4,4,4 vilket är fantastiskt för en hund på 10,5 år. I semifinalen gick Tess utmärkt de första 7 minutrarna. Hon försvann i tät skog och vi hittade henne inte igen förrän just före släppet var över. Massor av ripspår i skogen, men det hjälpte inte. Eftersom hon var borta halva släppet så blev det nu tack och god natt. 

Altevatn

Helgen efter Påsk var det dags för Altevatnspröven. 60 hundar i kval på ett 2 dagarsprov innebar NM-Cut, dvs 6 hundar vidare per parti om 20 och 18 till final av totalt 60 hundar. Tess fick löptid direkt efter Altapröven och det var enbart Tindra som startades. Tindra sökte utmärkt i alla sina släpp och fick i slutet av sitt 2:a släpp till ett fågelarbete med resning. Det blev en tredje runda i kvalet där blev det ett tomstånd för Tindra som fick ett 2VK-kval denna dag. I finalen hade inte Tindra fågel i sina släpp utan blev avslutad efter 2 rundor. Men återigen så fixade vi hem en fin premie även denna helg.



Abisko

Säsongens sista jaktprov avgjordes på svensk mark uppe i Abisko. Här ställdes Tindra i elitklass och Tara i öppen klass. Äntligen fick Tara chansen. Tindra övertygade stort med fantastiskt sök och hittade under lördagen 2 ripor som hon fick till ett fågelarbete med resning på. Det blev återigen en hög premie på Tindra som fick det högsta man kan få som breton på svensk mark, 1:a pris EKL m./HP. Likställt med ett 1 VK m./CK. Tack vare detta fick hon sin andra inteckning i det Svenska jaktchampionatet. Tara sökte utmärkt bägge dagarna utan att få till något fågelarbete. Men tallkaraktärerna på både Tindra och Tara  bägge dagarna blev 6,6,6,6,4,4,4, dvs det högsta man kan få. Jag är otroligt nöjd med mina 3 hundar efter en fantastisk utdelning på vinterns jaktprov.

Premieringar Vintern 2017:

NMFHv-2017 Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra:
3 VK kval,Tromsö
3VK NM-Kval, Andöya
1VK NM-Finale, Andöya
2VK Kval Altevatn
1:a EKL m./HP, Abisko

SJCH Tess :
1 VK Kval Altapröven och 2 finalplatser

Nu väntar utställningar och träning inför höstens jakt och jaktprov. Vi planerar att starta på NM-Höyfjell höst i September dit både Tess och Tindra kvalat in. Det blir en lång resa dit men jag längtar redan. Vi känner oss nöjda med året så långt, men nöjer oss inte med detta. Det är tufft att konkurrera med de allra bästa men väldigt inspirerande. Man blir väldigt ödmjuk över att få se hur otroligt många duktiga hundar som våra grannar i väster lyckas få fram oc det känns stort att veta att man kan rubba många av dem när allt fungerar. Tack !
ft
                                       Foto: Joachim Almgren

Inga kommentarer: