tisdag 29 april 2008

Hundträning i Abisko




Lunchrast för hundar och människor. Gravad lax med potatissallad på tunnbröd är inte helt fel i solskenet.


Rolf har ett kvartssamtal med Moski!

Nu har slutspurten på jaktträningen nått sitt klimax. Tarzan och Tess har senaste tiden tränat tillsammans med Engelsk settertiken Lissie som ägs av Michael Fossum, samt med Rolf Abrahamssons breton Moski som är kullsyskon med Tess. Bra före, fint väder och en hel del fågel har gjort träningen effektiv. Det ser bra ut!

tisdag 22 april 2008

Tess första jaktprov - En lyckad debut


Helgen 19-20/4 - 2008 startades Tess, drygt 17 månader gammal, på sitt första jaktprov.
Platsen var Abisko och SBnK:s fjällprov. Jaktprovssäsongen 2008 blev kort för mig och
hundarna och hade jag bara sluppit ljumskbråcksoperationen tidigare i vinter så skulle
hon ha startats tidigare. Förra helgen fick hon följa med till Senja på miljöträning när pappa Tarzan skulle startas i VK:n på Cacitprovet där. Det var två jobbiga dagar i koppel utan att få springa alls för hennes del. Många VK-hundar i kval och final och många okända hundar och människor i bakpartiet. Nu var det dock hennes egen tur och pappa Tarzan fick snällt stanna hemma hos Lennart Sandberg när Tess och jag tog bilen till Abisko för hennes första prov i UKL.

Vilken debut det blev ! 1:a pris UKL med hederspris första provdagen och 2:a pris UKL dag 2.

Tallkaraktärerna för Tess på lördag blev: 5,5,5,6,4,4,4 ! Toppkritik. Tess hade två kompletta fågelarbeten med resning och komplett lugn i uppflog och skott. Vid hennes första fågelarbete
restes hon på avstånd och hon reste friskt och precist 3 ripor och var komplett lugn. I andra situationen tog hon ett stramt fint stånd, ytterligare en frisk precis resning på en enkelfågel
och var komplett lugn även denna gång. Fågelarbetena var av högsta kvalitet och hade hållit för såväl 1:a pris i öppen klass som för Cacit i en Vinnarklassfinal som domaren Helge Tobiassen uttryckte sig under middagen. Tess har en glad och stolt husse.

Nu blir det anmälan till Norges största unghundsmästerskap: Norskt Derby på Kongsvoll till hösten. Tills dess skall vi slipa på formen ytterligare för att kunna vara med och konkurrera på ett bra sätt med Nordens bästa unghundar. Krav för att så starta där är 1:a pris i UKL och det fixade Tess på sin första provstart!! Ett härligt kvitto,på att vi förhoppningsvis är på rätt väg.
Norskt Derby nästa!!!!!




tisdag 1 april 2008

En påsk i kylans tecken





Påsken blev den kallaste jag kan minnas. Jag och mina hundar har tillbringat tiden i stugan med snöskottning, vedhuggning, skoteråkning, skidturer, hundträning och mer hundträning. Fågel tillgången av ripa har varit lite skral och de få som funnits har varit lätta på vingarna. Jag har dock fått i hop ett par fågelarbeten per dag och hund, utom på långfredagen då 4 ripor reste sig ur snön 40 meter från mig och hundarna och flög i väg. Detta var det enda vi såg denna dag. I övrigt har jag idkat lite fisketillsyn i området, till och från mina hundträningsmarker. Det har varit soligt och fint väder på dagarna med 12-13 minusgrader, men med natttemperaturer ner mot -36 grader. Föret för hundträning har inte varit det bästa med mycket och lös snö till och med på kalfjället.