måndag 21 maj 2007

Fortfarande bra skidföre i Kärkevagge

















Det är fortfarande mycket kvar av vintern på fjället. Bra skidföre även om snön är lite moddig på ytan. 3,5 mil bort i Rombakksfjorden börjar det att grönska. Snacka om att kontrasterna är stora i vårt närområde!

Nu börjar det våras även i Riksgränsenområdet









Senvår och sommar i Vassijaure/Riksgränsenområdet brukar innebära något sämre skid och skoterföre i någon månad innan det återgår till full vinter igen. P-O med familj, Nisse med Allina och Måns och undertecknad med hundarna två var i Vassijaure och Riksgränsenområdet för säsongsavslutning hela helgen. De övriga snärtade överspänt i pisten och försökte se coola ut medan jag och hundarna tog oss ut på en rejäl skotertur i fredags kombinerat med pimpelfiske och skidåkning med hundarna på fjället. Samt en tur till Kärkevagge på skidor i söndags.

Hyggligt bra skoterföre om man bara är noggrann med vägvalet. Denna tid på året är detaljerad lokalkännedom skillnaden mellan succé och fiasko och det är en hårfin gräns däremellan. Själv satte jag fast skotern och kälken i vatten och snösörja på "lillgrisen" där isen inte flutit upp ännu, och där jag vis av tidigare erfarenheter sedan 30 år tillbaka borde ha tagit det säkra före det osäkra och kört runt sjön längs stranden. Med hjälp av spade och lite hjälp från en fiskande kollega så tog jag mig lös rätt snabbt om än med vatten i mina meindlkängor. Vattnet på sjön gick upp till knäna. Rödingen lyste med sin frånvaro men vädret var kanon och snön bar för hundarna och mig när vi skidade runt på fjället. I Lördags var det blåsigt och lite regnigt på förmiddagen så då blev det en tur till ett grönskande Narvik för hela gänget som avslutades med After Ski på "hyllan" i Riksgränsen. I söndags blev det turskidor in i Kärkevagge, bland fjällripor och med solen pressandes i ansiktet hela dagen. En härlig helg i vanlig ordning.

söndag 13 maj 2007

Bra skidföre i Kiruna den 13:e maj

Tarzan fick 2 timmar av totalt 3,5 timme skidtur.....





Efter Tarzan blev det Tess tur att få springa av sig lite..........





















Bra skidföre och två ystra hundar som fick springa av sig i härligt väder.
Lite nysnö på ytan och skare under! Helt otroligt med riktigt bra skidföre den 13:e maj mitt i Kiruna!!! Totalt 3,5 timmes skidtur i härligt väder..........................




















måndag 7 maj 2007

Sista stughelgen med skoterföre??!!





















Nu börjar iskanterna på Torneälven krympa betänkligt och stenbeklädda stränder tina fram och omöjliggöra framfart med skoter utan att riskera hälsan på maskinerna. Men visst går det fortfarande att köra. Isarna börjar även de att gå upp efter älven så försiktighet och lokalkunskap är nödvändigt för att inte ta onödiga risker. Helgen som gick blev den sista
med skoter för egen del i området runt Kiruna. Nu flyttar vi friluftslivet och pimpelfisket högre upp i fjällterrängen och förlänger säsongen en månad förhoppningsvis. Vi har haft en skön helg med turåkning och pimpelfiske, fotografering och en möjlighet för Tarzan och Tess att sträcka på benen lite.

torsdag 3 maj 2007

Valborgsfirande med sikfiske, skoterturer och hundträning
































































Det var i huvudsak kanonväder under valborg och första maj-helgen. Kalla nätter och bra skoterföre möjliggjorde en skotertur till Jekajaure för isfiske och hundträning på skidor. Dessutom blev det hundträning runt stugan och isfiske efter sik vid Vakkakoski. 25 sikar och 2 harrar blev det totala resultatet av några timmars fiske vid iskanten till den öppna strömfåran. När det gäller hundträningen så visar Tess alltmer stabilitet i sina stånd. Det har blivit 10-12 stånd och ett antal stötar på ripor och tjädrar de senaste 2 helgerna på henne. Hon vet nu vad hon söker och blir alltmer taggad vid fågelkontakterna som även triggat upp söket lite. Efter ett par av hennes fågelarbeten blev det eftergång med 30 meter. Jag vill att hon skall tända till lite och triggar henne en del. Tarzan får också gå en del och producerar situation på situation på såväl ripor som tjädrar på honom blir det gärna 6-7 fågelarbeten om dagen. Jag har haft en hel del besök under helgen uppe vid stugan. Lennart åkte med mig upp i fredags och stannade över helgen. Han hjälpte mig lite med att ta ner några stortallar som skall sågas till okantat snickarvirke. Tor Knudsen kom upp från Paksuniemi och hälsade på oss och käkade med oss, Tony kom upp och hälsade på och bastade, P-O och Peter Fjällberg dök upp med skoter och jag bjöd dem på nyrökt sik bland annat. Skojigt med många besökare. Hela strömfåran från Vakkakoski och nerströms en bra bit ut på Nuorajärvi är nu helt öppen. En sträckning på säkerligen 5 km med öppet vatten och fullproppat med svanar, gäss och andra sjöfåglar. Vårvintern är härlig!!!!