tisdag 17 april 2012

Vårvintern är här - länge leve vårvintern......








Vårvintern är min favoritårstid - än om den blivit allt kortare de senaste åren. Ljuset kommer tillbaka, solen värmer, det börjar att sprira av liv på fjället. Isen på älvfåran i Torneälven börjar så smått gå upp och svanarna guppar i hundratals i de öppna vakarna. Bäcksländorna kläcker och siken, öringen och harren kalasar på bäcksländenymfer i miljontals. Riporna parar ut sig och tjädern spelar. Det sjuder av liv på fjället. Helgen som gick blev en sån där lugn skön helg, alldeles ensam i stugan som man behöver vara i bland. Vintern i övrigt har handlat om att åka på jaktprov under helgerna och träna hundarna efter jobbet under veckorna. De norska jaktproven lockade även denna helg, med prov på Arnöya som jag aldrig besökt, men efter moget övervägande så valde jag lugnet i stugan, med lite pimpelfiske och hundträning i det vackra vårvintervädret. Skoterföret är fortfarande på topp även om det är genomslag och vasst före för hundarna på sina håll, även i björkskogen. Jag älskar vårvintern och detta blev en lugn och rofylld helg helt i min smak. Nästa helg så är det full fart på jaktprov igen, men det blir en annan historia.

fredag 13 april 2012

Påsk i Kirunafjällen 2012























Efter skärtorsdagens inledande bastubad i stugan, en god middag med en pilsner tillsammans med Lennart så blev det packning inför påskhelgens kommande långtur i Kirunafjällen och en tidig kväll. Långfredagen startade med en tidig frukost och de sista förberedelserna. Klockan hann bli nio innan vi kom oss i väg. Vi körde direkt från Kurravaara mot Rensjön via Lilla Rautojaure, Cerrusjöarna och Stalusukivjaure och sedan vidare över Råppe ner mot Kuppusjaure. Vädret var strålande med klarblå himmel och skinande sol men rätt blåsigt. Första stoppet var alltså Kuppusjaure efter 2-3 timmars körning. Tarzan, Tess och Tindra rastades och Lennart fick en liten lake. Efter en timmes stopp och en kopp choklad propsade undertecknad på att få ta mig en titt på Njallan i sydöstra änden av Kuppusjaure. Denna märkliga byggnad uppplacerad på ett enormt klippblock. Vi fortsatte vår färd mot Rautasjaure och den lilla stugan som väntade på oss. Det var märkbart lugnt i området. En enda pimpelark på Koulasjaure. Väl framme så packade vi om och tog oss ut för att försöka få några middagsrödingar. Detta visade sig under helgen bli ett större projekt än vad vi hade tänkt oss. Fisket var hopplöst trögt hela helgen. Totalt på 3 fiskedagar på vatten som normalt sett ger bra utdelning lyckades vi totalt få ihop 3 stycken matrödingar i 3 hektosklassen förutom den lilla Laken som Lennart fick på Kuppusjaure. Mat var ingen trång sektor för vår del så vi led inte så mycket i det härliga vårvädret, men våra förväntningar på fisket infriades inte :-) Luncherna lagades till på fotogenköket ute på våra turer och Lennart skötte lunchbestyren medan jag fixade middagarna. Ugnspannkaka med stekt fläsk på äkta pitevis var pardarätten utomhus. För egen del åt jag rökt lax eller soyakorv till pannkakorna. Helgen gick snabbt. Det blev en hel del skoterkörning, många fina fågelarbeten på såväl Tarzan, Tess som Tindra och många härliga minnen att ta med sig hem i form av bilder. Skoter och skidföret under helgen var det bästa tänkbara. Måndag kväll anlände vi åter till stugan i Vakkuniva efter en fin hemresa som gick över fjället via Nakerijaure, Torneträsk, Tjabrak, Tarra och Jekajaure och ner över Alajärvi till stugan. Tack Lennart för en härlig påsktur på dryga 30 mil :-)

torsdag 5 april 2012

Påskhelgen inleddes med bastubad och tvagning i snön... GLAD PÅSK !!!!







Påsken är här. Först blev det vedklyvning, efter detta vedeldad bastu och tvagning i snön. Efter bastun avnöts en härlig Janssons frestelse-:) Livet är härligt. Imorgon blir det andra bullar med törnekrona på och stekt salt sill. På Långfredagen skall man lida i enlighet med gamla seder, men det gäller inte i fjällen. Här njuter vi i fulla drag, hela helgen. Glad Påsk !!!

söndag 1 april 2012

Tess rampade ut sig ur Exit-Cup kvalet.......










En olycka kommer sällan ensam brukar man ju säga. Exit Cup kvalet gick på samma vis som NM-kvalet. Fall på eget grepp med möjlighet att avgöra på egen kraft. Tess sökte mycket bra och kommer nerspringandes från ett granparti när hon kastar sig runt 180 grader och tar stånd. Jag anmäler stånd och när vi är på väg upp mot henne tjuvreser hon 4 fåglar och går efter.....Vad har hänt ?? Min alltid så lydiga Tess som aldrig missar i fågel har nu rampat ut sig två dagar i rad. Säkra fågelarbeten är ju hennes adelsmärke, där hon aldrig rampar....... Hem och dressera och få hennes skendräktighet att gå över blir konceptet nu i påsk. Vackra bilder och trevlig gemenskap är det positiva vi tar med oss hem från Andöya denna gång - Vi återkommer nästa år med nya friska förhoppningar och insatser....Hoppet är det sista som överger dårar som mig och Ronnie samt ett antal hundra lika stora tokstollar :-) Nu tränar vi i påsk och sedan drar vi kanske till Arnöya om ett par veckor......