måndag 31 mars 2014

100 mil i onödan till "Vinterns vackraste äventyr" - Vi fick inte ens start på NM-Vinter 2014

Att åka bil tar också på - Tindra äter Appetitt


På vägen hem från Andöya så träffade jag på Örnen Ernie som satt vid vägen och väntade på mat






"Vinterns vackraste äventyr"- så kallas NM-Vinter på Andöya. Drömmen om att vinna NM-vinter delas av många hundförare med stående fågelhundar, inklusive mig. När Tindra slog till med sitt 1 AK som är inträdesbiljetten till de stående fågelhumdarnas finrum så ringde jag omedelbart till provledningen för NM-vinter och ställde mig på väntelistan, eftersom anmälningsfristen gått ut för länge sedan. Då stod jag på 21 plats på väntelistan. I torsdags morse hade jag avancerat till första plats på väntelistan. Med erfarenhet från många tidigare NM vet jag att de flesta på väntelistan brukar få plats på NM genom att stå på uppropet och lottas in i de partier anmälda ekipage inte dyker upp på uppropet av skilda skäl. Detta hände inte i år. Denna gång sa alla artigt ja, när deras hundar ropades upp. Själv stod jag kvar utan plats när alla de 200 ekipagen sagt ja, och påbörjat färden mot sina olika terränger. 100 mil i onödan blev det denna gång. Som väl var så lyckades Gunnar Guttormsen och Rene´ alldeles lysande och tog sig till final via två flotta 3 VK:n i kval och semifinalI finalen tog det dock stopp och Rene´ rök ut efter  2 tomstånd och efter att ha blivit slagen på fågel en gång. En kanonprestation av Gunnar och Rene´ att ta sig till final som en av de 18 kvar med 200 VK-hundar på start dag 1. Stort grattis på er !!!!! För egen del blev det fiasko där jag och Tindra inte ens fick komma med till start. Nästa helg blir det Tindras VK-debut på Altevatn i stället och där har jag i alla fall plats. En inställd spelning är också en spelning trots allt.......:-)

En lugn stughelg tillsammans med Tess och Tindra

Appetitt - för hårt arbetande hundar










Efter att Tarzan somnat in så kände jag behovet att åka upp till stugan för att göra något uppiggande med Tess och Tindra. Vi kom upp sent på fredag kväll till en kall stuga, men var ändå ganska tidigt på bena under lördag förmiddag. Vi drog ut på ett träningspass på fjället. Trots fint väder låg riporna nergrävda mitt ute på en öppen platå, nästan helt utan buskar. Tindra tog stånd och jag förstod först inte vad hon tagit stånd för. Efter en kort resning så kom två ripor upp ur snön mitt framför hunden. Tindra satte sig när skottet från startpistolen ekade. Därefter utredning och nytt stånd. Nya ripor dök upp ur underjorden innan jag hann skicka henne på ny resning. Efter 4 stånd och 8 ripor så var det slut på fåglar under snön och vi kunde skida tillbaka till skotern. Under söndagen var jag ute i skogen runt stugan och vi motionerade några tjädrar som också låg nergrävda trots bra väder och hygglig temperatur. Det blev en lugn helg där eftertanke och låg profil beskriver sinnesstämningen bäst. Hundarna var glada och nöjda efter 2 dagar i ganska besvärligt och tungt före. Som synes på bilderna var föret i skogen runt stugan långt i från bra, men Tindra jobbade på så mycket hon orkade. Tess som förhoppningsvis är gravid, vilket jag tycker mig kunna se får nöja sig med att gå i koppel framför husse, med någon enstaka utlagd apport som det roligaste som händer henne för tillfället. Det är hon inte helt tillfreds med verkar det som :-)

söndag 30 mars 2014

Min älskade Tarzan har stilla somnat in.......



Tarzan har fått ge namnet till min kennel och är dess anfader. Det är Tarzans gener vi följer

Mitt största ögonblick i jaktprovssammanhang var NM-Vinterfinalen 2006 då Tarzan blev den första Svenska premierade hunden oavsett ras i en NM-final. 6 VK blev det där 9 hundar hade fågelarbeten i finalen.

Tarzan och jag en oförglömlig dag på Skogsvoll i NM-finalen 2006 då Tarzan levererade ett 6 VK i NM-finalen.

Vackra, fina och duktiga Tarzan. Svensk och Norsk utställningschampion samt Svensk jaktchampion


Tarzan har lagt grunden till min kennel med sin fantatiska mentalitet som förts vidare till Tess och sedermera till Tindra. Glada, snälla och energiska med vinnarskalle. Här är Tarzan med sin dotter Tess som precis hämtats från Glomfjord. 

Tre generationer av Tarzan-gener.
Fotograf: Katarina Sandberg
Min älskade och fantastiska Tarzan har stilla fått somna in fredagen den 21 mars 2014. Han blev 15 år och 2 månader oc jagade ända in till slutet. Tarzan har lärt mig allt jag vet om fågelhundar och jag har honom att tacka för det mesta positiva som har hänt under de senaste 15 åren, som för min del många gånger varit en stor prövning. Han har följt mig överallt under dessa år och har alltid fått vara med på mina turer. Vi har försökt hålla oss på fjället i runda tal 150 dagar per år under dessa 15 år och det är tack vare honom som jag fått kraft och motivation till att träna och vara ute trots problem med leder och rygg. Tarzan har också genom sina ypperliga resultat givit mig Tess från parningen mellan Tråslettens Lory och Tarzan. Tess har i sin tur givit mig Tindra tillsammans med Litjåsens de René. Tarzan var min första hund och han har lärt mig det mesta jag kan om hundar genom vårt idoga jobb tillsmammans. Ett stort tack Tarzan för allt du har givit mig och vila i frid. Nu får du jaga så mycket du vill på de sälla jaktmarkerna och jag vet att du kommer att söka av dem noggrannt. Tack för allt!  








onsdag 19 mars 2014

En fantastisk dag på fjället vid Altevatn när Tindra fixade sitt 1 AK

Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra får energin från Appetitt









Tindra blev utsedd till Nordlysprövens bästa AK-hund.

Solen sken från en klarblå himmel efter 2 dygn med snöstorm
Jaktprovet i Bjerkvik blev en stor utfordring för arrangerande Ofotens Fuglehundklubb när Nordlyspröven skulle gå av stapeln. Stormen "Kyrre" drog in och ställde till det rejält. Både fjällövergången på E10:an mellan Björkliden, Riksgränsen och Björnefjell stängdes samtidigt som trafiken över Gratangsfjellet längs E6:an stoppades. Domare och deltagare från Sverige blev kvar i Sverige, Domaren från Bodö kunde inte flyga på grund av ovädret. Domare och deltagare från Tromsö blev fast i Setermoen. Provledningen kom sent om sider över Rombaksbrua efter lång väntan. Trots detta kaos så lyckades organisationskommitten genomföra provet på ett ypperligt sätt. Ett stort tack till er alla. För egen del skulle jag ha dömt VK-kval på lördagen men kom inte fram till Bjerkvik i tid. Sent på lördag kväll var vi framme.
Söndagen blev dock gnistrande vacker men kall. Efter uppropet startade vi med 2 timmars körning upp till Altevatn och Storholmen. Snön låg djup på sina ställen och jag var orolig för att lilla Tindra inte skulle orka att ta sig fram, men se det gjorde hon. Hon sökte bra i tuffast  möjliga konkurrens och fick till 2 glimrande fågelarbeten på kuppen. Hon gick sina 60 minuter felfritt och grejade till sig VK -biljetten med ett 1 AK.
Alla hundar i partiet kom för fågel men 2 av dem rampade ut sig. Två stycken 1 AK delades ut och ett 2 AK till kvaravarande hundar. Riporna var förvånansvärt trygga efter stormen och alla fågelarbetena blev det resning på. Det blev verkligen en glädjens dag efter många "stolpe-ut-dagar" i höst. Nu satt den där och Tindra blev VK-hund. Stort grattis till Jostein och Joker med 1 AK, samt Daniel och Kaizer med 2 AK, samt till Mads med sin ponter Inni som fixade 1 AK även hon. Domare på Storholmen var Stian Henriksen som gjorde ett mycket bra jobb på fjället denna dag.

Tindras Jaktprovskritik:

"Tindra starter ut i god fart på tungt vinterföre. Dekker terrenget i dybde og bredde på en utmerked måte i god kontakt med förer. Stand i lag med makker, reiser djervt og precist rype. Rolig i oppflukt og skudd, Utreder ok. Senere ny stand, reiser villig og precist ryper, rolig i oppflukt og skudd. En utmerked hund som i dag tilldeles 1 pr AK, Apportbevis ok.
Tallkaraktärer: 5,5,6,4,4,4. 60 min slipptid. 2 stand m makker, Fuglebehandling: Precision: 4,4. Reising: 6,5.

Tindra blev även utsedd till prövens bästa AK-hund och fick en fantastiskt fin kniv i pris. 
 Stort tack till OFK:s pröveledning, domare och sponsorer för ett flott Nordlyspröve 2014.
Många hälsningar: Joachim