lördag 5 oktober 2013

Det blev blev 6 fina premieringar på Dundretprovet den 5-6:e Oktober 2013






Jaktprov på Dundret den 5-6 Oktober 2013

Det blev tre pristagare på dagens jaktprov på Dundret i Gällivare. Riporna var helt vita och väldigt lätta på vingarna. Alla hundar hade chans på fågel, men de flesta stötte fågeln. De tre bretoner som klarade av fågeln var:  

Lördag 5 Oktober

2  UKL: Strömforsens Liva, Förare: Nils Sandberg

2 ÖKL: Axa  Förare: Ronnie Jansson

2 ÖKL: Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra  Förare: Joachim Almgren

Provets bästa Unghund under lördagen blev Strömforsens Liva. 
Provets bästa Öppenklasshund blev: Vakkuniva-Tarzan:s T/R Tindra.

 Totalt sett var det ett starkt startfält med många bra sökare på ett Dundret som visade sig från sin bästa sida vädermässigt och höll bra med fågel under lördagens och söndagens prov.
Domare var Öyvind Nagelhus.  Söndagen blev även det en mycket lyckad tillställning.
Under söndagens jaktprov blev det 3 premieringar även denna dag. Två premier i Unghundsklass och en premie i Elitklass.

Söndag 6 Oktober

1:a pris UKL: Almkullens Bess. Ägare/ Förare: Louise Sandström/Christer Sandström

3:e pris UKL : ISA.  Ägare: Marie Oresol/Förare Patrich Oresol.

2:a pris EKL : Eirams Ramsa Raring.Ägare/ Förare: MargaretaLundqvist/ Tommy Lundqvist


Ett stort tack till vår huvudsponsor Pet-Food och Appetitt med Carola Forsberg i spetsen som frikostigt sponsrat provet med fina priser som vanligt. Ett stort tack till Appetitt  från Bretonklubben.

Vid pennan / Joachim

fredag 4 oktober 2013

Bretonklubbens jaktprov i Pirtti - En blöt tillställning.






Så blev det då äntligen dags för Bretonklubbens årliga jaktprov på vårt jaktprovsområde i Pirtti. Förhoppningarna om mycket fågel och många premieringar var högt ställda efter sommarens och höstens tidigare inventeringsresultat, KJF:s Klubbmästerskap, samt ÖNFK:s och Vortsehklubbens jaktprov tidigare under hösten. ÖNFK (De Engelska raserna) hade haft massor av fågel på under sina två provdagar några veckor tidigare.  Appetitt hade fyllt prisbordet till bredden med Appetitt Extreme och  Appetitts fantastiskt fina Jaktkitt. Lika generöst och storlaget som vanligt. Ett stort riktat tack till Pet-food, Appetitt och Carola Forsberg från Bretonklubbens jaktprovsorganisation, avdelning Malmfälten, för att ni ställer upp och hjälper till att förgylla våra jaktprov med fina priser till alla deltagares lycka. Ni gör våra jaktprov till en fest!
Ett stort tack skall även riktas till lördagens domare, B-O Johansson för att han så välvilligt ställde upp och räddade vårt jaktprov ute i Pirtti genom att döma. Under Söndagens jaktprov dömde Joachim Almgren.  Hundar och deltagare var på topp och taggade till tusen, så allt var upplagt för en riktigt fin jaktprovshelg i Kirunafjällen.
Då slog regnet, snön och dimman obevekligt till och kullkastade förhoppningarna om ett par härliga höstdagar, med lunchpaus och kaffekokning över öppen eld och fina vittringsförhållanden för hundarna i den höga klara höstliga fjälluften.

När vi körde ut till Nikkaluokta och Pirtti under lördagsmorgonen låg dimman oroväckande tät, långt nedanför trädgränsen och regnet fullständigt öste ner.  Uppropet flyttades inomhus till restaurangen i Nikkaluokta. Dimman låg så tät så att vi var tvungna att skjuta på starten ca. en timme och det kändes inte alls som någon självklarhet, att vi skulle kunna genomföra provet när vi vandrade stigen upp mot provområdet. Väl uppe på fjället så gick det dock bra, även om det tidvis tätnade så pass mycket så att vi fick fundera på var i terrängen vi befann oss inför kommande släpp.
Allt gick dock bra och även om vi blev dyblöta av såväl ymnigt regn som översvämmade jokkar med vatten upp till knäna, så var humöret i partiet på topp under hela dagen. Efter en något trög start söksmässigt på vissa håll i första rundan, kom alla hundar igång rejält och höll en imponerande nivå under hela dagen trots att hundar och förare mer eller mindre såg ut som dränkta katter i busvädret.
Vittringsförhållandena för hundarna var inte enkla, så det blev en hel del stötar av ripor under dagens lopp. Den hund som klarade av förhållandena bäst denna dag var Eirams Ramsa Raring med Margareta Lundqvist som förare som efter en egen stöt och någon ytterligare chans på fågel tidigare på dagen, fick till ett fint fågelarbete utan resning, där Ramsa var helt lugn i flog och skott och apporterade bra. Dagens enda premiering var i hamn. Det blev ett 2:a pris EKL för Ramsas del och hon korades följaktligen även till provets bästa elitklasshund. En fantastiskt god middag i Nikkaluokta med tillhörande prisutdelning avslutade denna dag och Margareta Lundqvist och Ramsa belönades med såväl en säck Appetitt Extreme som med Appetitts fina Jaktkitt bestående av ett fint Appetitt jakttäcke, 7 burkar Appetitt Energy våtfoder samt Appetitt Restore i pulver form av vår domare B-O Johansson som även han tackades med ett Jakt-Ktt från Appetitt. Under söndagens jaktprov låg dimman inte lika tät, men det regnade om möjligt ännu hårdare än under lördagens prov, till att börja med. Under dagen övergick regnandet till full snöstorm som sedan höll i sig resten av dagen och täckte backen med ett vitt fint snölager i den högre terrängen. Inte heller under söndagens prov var vittringsförhållandena nådiga för hundarna. Chanserna på fågel var inte många, men 67 % av partiets hundar hade i alla fall chans på fågel under söndagen även om ingen av dem lyckades fullt ut tyvärr. Det blev alltså ingen premiering under söndagens prov. Sammanfattningsvis så blev det en mycket tuff jaktprovshelg vädermässigt med endast en enda premiering tack vare detta. Inte ett klädesplagg var torrt och torkskåpet i vår stuga fick bekänna färg under natten mot söndag. Men den positiva sociala faktorn var desto högre under dagarna 2. Vi har det alltid lika trevligt på våra jaktprov i bretonklubben oavsett vädret. Vi gick två dagar, blöta som dränkta katter och småfrös, utan att någon i partierna var det minsta ledsen för det. Undertecknad lyckades dessutom med konsttycket att halka omkull och låg raklång på rygg i en strid fjälljokk så att det forsade kring ryggsäck, armar och ben, men trevligt hade vi det. Ett stort tack till  B-O Johansson som ställde upp och dömde lördagens prov samt till vår skytt, Daniel Hjelm som fick frysa om händerna i söndagens snöstorm. Ännu en gång ett stort tack till vår huvudsponsor Pet-food och Appetitt som ställt upp med ett fantastiskt prisbord till såväl Pirttiprovet den 21-22/9 som till Dundretprovet den 5-6 Oktober och till alla deltagare och funktionärer. På Dundret skall vi återigen träffas och ha det trevligt tillsammans och denna gång hoppas vi på fint väder och trygga ripor i Gällivare.
 
/ Joachim