söndag 17 mars 2013

25 mil på fjället i sol och snöstorm.......













Fjällresan startade i kallt men soligt och fint väder. Kvicksilvret visade på strax under -20 grader då vi startade med skoter från Kurravaara i fredags eftermiddag. Vårt första mål var Korvijaurestugan, 9 mil bort. Voulussjöarna, Stalojaure, Salmi, Koojärvi, Vousku och Kamasjaure avverkades efter hand. Uppe på högsta punkten mellan Vousku och Kamas släppte vi ut hundarna ur skoterlådan så de fick rasta av sig lite.
På väg ner mot Kiepanjaure tog vi av väster ut och följde sjön till fjällpasset över till Korivjaure. Målet med resan var fisketillsyn på Sandåslandet.  Tony hade startat lite tidigare och var redan på plats för att hinna med säsongens sista jaktdag när Ronny och jag anlände och kunde slå av skotrarna utan för Korvistugan.












Två fjällripor blev resultatet för Tonys del.  På natten kröp temperaturen ner under -30 strecket. Vi vaknade till soligt väder och sträng kyla.... Målet för dagen var en tur upp mot Råstojaure för att kolla av sjöarna längs skoterleden. Solen steg och temperaturen med den.... Vi startade mot "Idioten" för att sedan köra ner till Aktsejaure var det tänkt. Vi körde ner över Korvijaure mot Sinutjaure och upp längs leden mot Råsto. Vinden tilltog och molnen gick allt lägre och sikten blev sämre och sämre. Väl uppe på "Idioten" insåg vi att det hade varit idiotiskt att köra ner över den branta fjällsluttningen mot Aktsejaure i den dåliga sikten och det snödrev som vinden bildat. Vi vände istället ner mot leden den väg vi kommit efter att ha konstaterat att inga fiskare fanns på sjön i det här vädret. På lägre höjd bröt solen tillfälligt igenom och vi beslöt oss för att prova fiska lite själva. Efter att vi fått hål tilltog vinden ytterligare och snön piskade oss i ansiktet. Fyra hundspann passerade oss i snöstormen där vi stod och fiskade. Vi beslöt oss för att vända tillbaka mot stugan innan vädret blev för dåligt. Bastun eldades och  vi lagade till min favoriträtt på fjället: Färsk pasta med en laxsås på rökt lax, paprika, lök, vitt vin, fiskbuljongtärning, senap och massor av grädde. Det blev nu lika gott som vanligt och vi avnjöt det med ett glas vitt vin. Efter detta blev det bastubad och sängen. Natten till söndag trodde jag huset skulle blåsa bort. Snöstormen ven utanför knuten trots att det var -15 grader kallt. Vi beslöt oss packa ihop tidigt, men tvekade lite om vi skulle våga ge oss ut i stormen i dålig sikt eller om hemresan skulle få vänta tills stormen bedarrat. Vi satte GPS:en på "Backtrack" och navigerade efter denna under återresans 1:a mil tills vi kom på leden. När vi passerade högsta punkten mellan Kamas och Vouskojaure var sikten endast 50-60 meter. Väl nere i skogslandet igen var det inga problem och vi landade i Kurravaara vid 17.30 tiden, väl genomblåsta...... Tack Tony och Ronnie för en trevlig helg :-)

måndag 4 mars 2013

Stolpe ut resultatmässigt på jaktprovet i Tromsö

Alla hundar älskar -Appetitt

Resultatmässigt blev inte Tromsöprovet någon större höjdare för vår del. Men det blev en viktig värdemätare och värdefull genomkörare för både Tess och Tindras del. Helgen präglades lite av syndromet "Stolpe ut". Tävlingstempot hos Tess saknades efter löpet vilket jag själv har haft på känn. Det mesta kan bli bättre där. Tindra fick sig en bonusstart tack vare att Tess rök ut redan i VK-kvalet. Både Tess och Tindra fick sig bra genomkörare i helgen. Socialt var Tromsöprovet en höjdare. Jag fick träffa många av alla mina Norska jaktprovskompisar och Ronnie och jag fick bo hemma hos Kurt, Heidi och Signe och har haft en riktig kanonhelg. Heidi och Signe passade Tarzan som inte fick följa med ut på fjället på prov denna helg.
I lördags tog de även hand om Tindra. När vi kom till Tromsö i fredags kväll bjöd Kurt och Heidi oss på en fantastisk Mölja. Dvs kokt pinfärsk Skrei med Rogn potatis och grönsaker och skirat smör. Min absoluta favorit. Två härliga dagar på fjället med sol och 10 minusgrader och ett fantastiskt före blev det. BådeTess och Tindra såg ut att trivas på detta Turboföre efter att fått simma sig fram i snön hela vintern. I Tindras fall gick det lite väl lätt att springa och hon sökte i våldsam fart och kraft. Tess prestationer präglades av löpet som avslutades för en vecka sedan. Hon var inte i zonen och har en bit kvar till NM-formen om 3 veckor, men vi kommer vara där vi skall på Andöya och NM förhoppningsvis. Resan till Tromsö kantades av ett fantastikt ljus och väder. Synd bara att tiden inte räckte till för att stanna överallt och fota norrskenet som var fantastiskt. Lite fina bilder blev det dock. Inte minst på en nedgående sol när vi passerade Björnefell.













Hemresan var tung och vi kom inte hem förrän strax efter 04.00 i morse. Det var kallt efter vägen och framförallt mellan Riksgränsen och Kiruna -32 grader som kallast. Nu är det dags att gå på jobbet efter en välbehövlig sovmorgon. Tack Kurt, Heidi, Signe, Ronnie och Fuglehundgruppa i Tromsö Hundeklubb för en fin helg.