tisdag 25 september 2012

På ripjakt med Nisse och Egil på klassisk mark

Appetitt Hundfoder - för hårt arbetande hundar









För min del startade hundlivet tillsammans med Nisse och Egil för styvt 13 år sedan. Det var min första kontakt med bretonrasen. Under denna jaktvecka blev jag superimponerad av Nisses dåvarande breton Minos. På den tiden hade jag ingen hund, men bestämde mig lite naivt, där och då att jag skulle ha en breton så fort som jag kunde få tag i någon. ( På den tiden så trodde jag att alla bretoner var lika bra som Minos). Med Nisses hjälp fick jag möjligheten att köpa min Suhlegan Tarzan från Öyvind Nagelhus fina uppfödning. Numera så vet jag att alla bretoner kan bli superbra, men att det krävs lite arbete innan man kommer i mål :-) Nåväl nu var det åter dags att fortsätta injagningen av min lilla Tindra på för henne nya marker. Det blev en hel del fina fågelarbeten på henne under dessa dagar. Tarzan jagade med Nisse hela jaktturen medan jag jobbade med Tess och Tindra och Egil jagade med sin pointer "Kim". Begränsat med fågel men det blev en härlig tur som gick till historien av andra skäl och som visade att vi tre glada jägare nu blivit vuxna och ansvarsfulla. För min del så var behållningen jaktmässigt de två ripor som jag fick fälla över Tindra på fina situationer, samt den "Triple" som jag lyckades skjuta över Tess på två skott i en lyckosituation. Fina dagar blev det. Tack Nisse och Egil för fina dagar tillsammans:-)

Tess blev Svensk Jaktchampion på Dundretprovet

Svenska Jaktchampions är kräsna men äter gärna Appetitt hundfoder






Jaktprovet på Dundret blev lika trevligt som vanligt. Therese Pohjanen som arrangerat provet hade åter igen lyckats. Två dagar med fulla partier, en mycket bra jägarmiddag samt härlig social samvaro ( som vanligt). Fågel var det gott om på Dundret, och i princip alla hundar hade chans på fågel. Däremot så var vittringen inte den bästa, och riporna sprang dessutom framför hundarna i riset som det verkade. Av denna anledning så blev det bara 2 premieringar på totalt 24 startande hundar. För min egen del så var det spännande värre eftersom Tindra skulle startas på sitt andra jaktprov i livet. Lördagens prov blev nu en lyckans dag för undertecknad. Inte nog med att Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra tog sin första premiering med ett flott 1:a pris UKL. Dessutom tog Tess det efterlängtade 1:a priset i Elitklass på ett höstprov med fällning, vilket krävs för att kunna bli Svensk Jaktchampion. Ett fantastiskt fint fågelarbete med resning på henne samt påföljande fällning av ripan och komplett lugn i flog skott och fall samt en bra apport på skadeskjuten fågel så var lyckan gjord. Rolf Abrahamsson dömde båda dagarna och hade med sig Ronny Jansson som domarelev under lördagen och Lina Andersson under söndagen. Jag vill tacka Rolf och Lena för att vi fick bo hos er. Lika trevligt som vanligt. Jag vill också tacka Mikael Johansson som tog med sig Tarzan på jakt under provdagarna. Tarzan verkade synnerligen nöjd med tillvaron efter helgen. För hans del hade annars stillasittande läge väntat medan dotter och dotterdotter gick på prov. För Tindras del är nu biljetten till Arctic Cup bärgad inför våren. Då skall det bli åka av :-)))))

Jaktprov i Pirttivuopio och jakt i Vistasvagge


Appetitt - För hundar som arbetar hårt



Jaktprovet i Pirttivuopio blev ett trevligt prov. Svåra vittringsförhållanden ställde till det för de flesta av hundarna. Tess och Tindra startades enbart under lördagen eftersom undertecknad själv dömde söndagens jaktprov. Det blev 3 premieringar denna helg. Tess fick 2:a EKL på sin enda start, medan Karin Myrins Rissla fick 2 x 2:a EKL på sina två starter. Som vanligt blev det socialt och trevligt. Karin Myrin som tillsammans med Ronny Jansson arrangerade provet hade gjort ett storstilat jobb och skapade trivsamma arrangemang och en trevlig jägarmiddag ute i Nikkkaluokta. Direkt efter provet åkte Lennart Berglund, som dömde lördagens prov, och undertecknad med Ronny Jannsson i båt upp till Vistas för ett par dagars trevlig jakt. Många fåglar i säcken blev det inte, men väl mycket trevlig samvaro i fina marker. Under tisdagens jakt så spöregnade det hela dagen, medan onsdagen bjöd på bättre väder och lättare förhållanden för våra hundar. Vi fick till ett antal fina fågelarbeten för hundarna trots allt.



Tack Ronny och Lennart för en trevlig jakttur tillsammans :-)

torsdag 20 september 2012

Första ripan för Vakkuniva-Tarzan:s Tindra fälldes av Tomas

Stående fågelhundar älskar Appetitt

Den 27:e augusti var datumet som Tony, Tomas och jag tog med oss hundarna och flög norrut med Kallaxflyg. Att fågeltillgången inte var den bästa, var vi väl medvetna om. För min egen del hoppades jag bara att få hitta en enda liten ripkull för att få min unghundstik Tindra för fågel och förhoppningsvis även kunna få fälla en eller två fåglar för henne. Det lyckades till slut, och den 12 månader unga bretontiken växte och blev riktig jakthund.under dessa dagar. Tomas som inte längre har någon fågelhund gick med mig som skytt och tog chansen när den väl kom. Fantastiska dagar i Kirunafjällen med jakt, god mat, bastubad med dopp i iskall fjällsjö och många fina upplevelser i en fantastisk fjällmiljö. Vad mer kan man begära :-) Min lilla Tindra blev jakthund på denna resa, på samma plats & sätt som Mamma Tess jagades in på. Tack Tony och Tomas för fantastiska dagar tillsammans.






Med Mikael och Rasmus på jaktpremiär i vackra Tjautjasjaure

Appetitt - för kräsna & krävande hundar

Jaktpremiären den 25 augusti närmade sig när telefonen ringde. Det var Mikael i Koskullskulle som ringde och frågade om jag hade lust att komma ner till deras stuga i Tjautajasjaure under premiärhelgen och släppa hundarna  tillsammans med honom och Rasmus. Efter en superkort betänketid så var jag på väg. Eftersom jag själv inte hade fått köpa ut jaktkort pga att Länsstyrelsen påstod att jag inte viltrapporterat min 27:e jaktdag under jaktsäsongen den 14 mars 2012, så skulle jag nu inte få köpa jaktkort förrän den 27 augusti. Jakt för min egen del på statens mark var alltså helt uteslutet. Eftersom både Mikaels bretonvalp Thea och min egen Tindra behövde jakterfarenhet så passade detta alldeles ypperligt. Rasmus skulle bära bössan med sig och skjuta över hundarna. Självklart så fick såväl Tarzan som Tess också följa med som fågelfinnare. Det blev en riktigt fin helg. Jag åkte ner till Tjautjas på fredag kväll den 24:e. Trots att jag gick skidgymnasiet i Gällivare under 3 år, så hade jag aldrig besökt Tjautjas. En fantastisk natur mötte mig vid Mikaels stuga vid sjön som närmast kändes som att komma ut i Stockholms skärgård. Jaktmarkerna var inte sämre dom. Fin tjäderskog varvat med kalfjäll och fin ripterräng. Småhundarna våra sökte bra och hade sina möjligheter på både tjädertupp och ripor, medan det var mamma Tess som visade hur det skulle gå till. Två fina fågelarbeten på henne, varav det sista resulterade i att Rasmus snyggt kunde fälla en fin ripa på Tess resning.




Väl tillbaka till stugan så blev det bastu och middag. Tack för en fin jakthelg :-)