fredag 30 mars 2012

NM-Vinter - ett snöfattigt men vackert äventyr på Andöya 2012.













Vägen upp till Andöya och Andenes är sagolikt vacker. Vi stannade och fotade flera gånger på vår väg upp till NM-vinter. Vinter och vinter ja......Gröna gräsmattor och endast smärre snöfläckar kvar i den lägre provterrängen efter förra veckans hällregn. Men torsdag och fredag bjöds på ett härligt soligt vårväder med någon enstaka minusgrad till att börja med. Så startade då NM-vinter med kval idag fredagen den 30 mars. Dagen startade på sedvanligt och tradionellt vis med upprop kl.07.30 till sång av Andenes Manskör som sjöng "Ja vi elsker" - dvs. Norges Nationalsång bland annat. Fin stämningsfull och högtidlig öppning av NM:et som vanligt. Efter detta så var det prisutdelning för NM-lag prestationerna. Bretonlaget med Gunnar Guttormsen, Kurt Landau, Ronny Sagmo och med Nils Skar som reserv tog emot sina bronsmedaljer för gårddagens tredjeplats. Appetitt i Norge fanns också på plats i kraft av huvudsponsor av NM-vinter. 200 VK-hundar och förare fanns på plats för att ge sig ut i terrängen och pröva lyckan. 10 partier med 20 hundar per parti. Därutöver startar det 6 kvalitetspartier med 13-14 hundar per parti. Ett otroligt skådespel när hela bygatan utanför Hotell Andrikken fylls med förväntasfullt hundfolk. För Tess & min del är NM-tävlingen redan över där 6 ekipage från varje parti om 20 hundar går vidare till semifinal. Tess sökte bra i båda sina släpp. Hon låg rangerad 8 efter sitt första släpp eftersom det flög upp ripa i anvisad terräng i vårt första släpp, utan att hundarna hade kontakt med den vilket man dock blir belastad för. Detta gjorde att vi behövde ett fågelarbete i andra rundan för att kunna säkra en semifinalplats. Chansen kom i början av andra släpp. Tess taggad till tusen, går ner och hämtar vind och gör ett stort fint slag och tar stånd 300 meter ut från oss. Jag anmäler stånd. Tess justerar sig något in i ett nytt stånd. Det går en sekund sedan flyger det upp en ripa framför Tess som hon föföljer 15 meter för att då stöta upp en ny fågel. Over and Out för denna gång. Fall på eget grepp pga. rampning som hon aldrig brukar göra......Just denna dag!!!! Jaja, vi tar nya tag i morgon då vi startar i Exit Cup - kvalet och hoppas på bättre tur och skicklighet denna gång :-)

onsdag 28 mars 2012

4 VK på Altevatn för Tess !!!


Det blev en ny premiering på Tess i helgen. Efter en helgs tävlingsuppehåll tog vi turern till Altevatn. Härligt väder och mycket ripa i kvalet där Tess fick 4 VK. Vi fick i hop full premielista med 6 premier i vårat parti. Finalen präglades av vind melan 12-15 m/sek, snöbyar och blytungt före för hundarna. Riporna låg nergrävda och flög på långa håll. En hund klarade av förhållandena. Finn Strandskogs Irsksetter Enja fixade till 2 fågelarbeten utan resning och vann finalen. Bilderna är från vårt kvalparti som gick ute på Vargneset. Ofoten fuglehundsklubb hade arrangerat provet som var mycket välorganiserat och trevligt. Ett superarrangemang!!. Till jegermiddagen hade de lagat lax i ugn med grönsaker enkom till mig. Supergott!!! Stort tack till Ofoten fuglehundsklubb för ett kanonarrangemang :-)

tisdag 27 mars 2012

Härliga dagar på fjället med Janne "Bang" och "Molly" på besök































Janne Brännström eller "Bang" som vi kallar honom tog med sig "Molly" och skotern från Piteå för att komma upp och hälsa på mig och hundarna i stugan för ett par helger sedan. "Molly" som familjen döpt om hunden till är kullsyskon med min egen lilla Tindra. "Vakkuniva-Tarzan´s T/R Tina" är "Mollys" egentliga och admnistrativa namn. Målsättningen var att vi skulle träna våra hundar, pimpelfiska lite grann och må gott denna helg. En målsättning som vi uppfyllde med råge, även om det var sparsamt med fågelkontakterna för oss denna helg. Härligt soligt väder präglade helgen och vi var ute på fjället i dagarna 3. På kvällana så regerade norrskenet på himlen. Molly fick för första gången beträda fjället som arena, och utvecklades otroligt mycket på kort tid denna helg. Tindra och Molly hade skojigt tillsammans. Det var inte många sekunder av stillhet och ro på de två under helgen inte. Vi fick i hop fisk till en rödingmiddag redan på fredag kväll. Batubad, skoter och skidturer blev helgens motto. Här kommer en bildkavalkad av helgen som gick. TackJanne och Molly för en mycket trevlig och härlig helg tillsammans. Det var så skojigt att få återse Molly igen, eftersom det var ett tag sedan hon bodde här hemma i valplådan nu :-) Det här får vi göra om senare i sommar :-)

tisdag 20 mars 2012

Jaktsäsongens sista jaktdag - Tarzan glänste :-)







Säsongens sista jaktdag tillbringades i ett fjällområde i närheten av min stuga. Hård vind, kallt men soligt väder och snödrev präglade dagen. Att riporna grävt ner sig i snön hade jag klart för mig redan innan jag ens hade tagit skotern till området som jag hade tänkt jaga i. Jag förstod samtidigt att dagens jakt skulle handla mer om konditionsträning för mig och mina hundar än om jakt. När vi kommit upp i området och jag skulle parkera min skoter, så flyger en ripa upp ur den skorpa av skare som det tidigare mildvädret och blåsten åstadkommit. Hur ripan lyckats gräva sig ner igenom det hårda ytskiktet förblir en gåta för mig. Jag släppte ut hundarna ur skoterkälken och de fick springa lösa lite för att få upp värmen medan jag tog på mig skidor och hängde på mig ryggsäck och tog bössan över axeln. 75 meter bort ser jag Tarzan, drygt 13 år gammal ta ett stramt fint stånd i trädgränskanten direkt. Jag blev förundrad över precisionen. Under kanten kommer lilla Tindra springandes i full galopp och ser inte Tarzan i stånd. Rätt framför henne så stöter hon den ripa som Tarzan stått för. Hon sprang efter fågeln drygt 30 meter och jag valde att inte "se" detta. Tarzan satte sig med en suck, till synes besviken över den förlorade chansen som han för en gångs skull hann först till denna gång. Jag lider lite med honom, han har fått stå åt sidan en hel del sedan Tess kom till familjen. I höst så har dock jakten nästan uteslutande bedrivits över Tarzan, då Tess varit hemma med sina valpar, vilket gjort att Tarzan åter fått stå helt i fokus. En roll som han trivs bra i. För att få lite ordning på jakten igen så kopplades Tarzan och Tindra upp medan Tess släpptes ut på sök. Tess måste prioriteras inför kommande jaktprov och jag hade gärna skjutit en fågel över henne i säsongens elfte timme. Tindra fick avlösa Tess efter 45 minuter. Efter ytterligare 40 minuter utan tillstymmelse till stånd på ripa, så tyckte jag lite synd om Tarzan som gick där i kopplet och inte fick springa trots att det var han som uträttat mest på ingen släpptid alls. Jag tog in Tindra och släppte på Tarzan igen. Han slår sig ner för fjällkanten i ett fint slag och kommer upp igen och upp på en fjällplatå och blir borta ur mitt synfält. När jag kommer upp över kanten så har han tagit ett nytt stramt intenst stånd mot ett par björkar. Han hade nu varit ute på sök i totalt 10 minuter denna dag och tagit stånd två gånger. Jag krängde av mig ryggsäcken och knöt fast Tess och Tindra i den. Jag skidade upp bakom Tarzan och gav honom resningsorder. Han gick villigt på och avanserade fram i ett nytt stånd. Ny resningsorder och Tarzan får upp ripan på vingarna, ur snön vid fjällbjörkens rot. Ett välriktat skott fick ripan att ramla ner i sin snögrotta igen, medan Tarzan satt och väntade på sitt apportkommando.

Dagen förflöt utan fler skotttillfällen för någon av hundarna. En mycket fin jaktdag där Tarzan "glänste" och fick visa såväl Tess som Tindra var skåpet skall stå och att gammal är äldst när förhållandena blir svåra......En fin och lyckad jaktdag som bevisar att jaktlyckan inte längre handlar om att skjuta många fåglar utan att njuta av tillvaron och glädjas åt fint utfört jobb på hundarna. Tarzan är otrolig och har alltid varit det. Hur många drygt 13-åriga jakthundar som det jagats och tränats så hårt med genom åren, klarar av att jaga och söka på detta vis i tufft genomslagsföre och med stor precision. Gammal var definitivt äldst denna dag. Tack Tarzan för ytterligare en oförglömlig jaktdag tillsammans :-)

onsdag 14 mars 2012

Gordon Setter - valpar till salu i Lakselv

ODA av NASSA och FINVOLAS KID har fått 10 fina GS-valpar som nu finns till salu i Lakselv.



Valparna föddes natten mot 10:e mars i förra veckan och är snart en vecka gamla. Det blev hela 10 st välmående och fina valpar. Det blev 6 stycken fina tikvalpar och 4 stycken härliga hanvalpar.


Genom att klicka på överskriften i detta inlägg så kommer ni direkt till Eidun och Knuts flotta hemsida där bilder på mor och valpar kommer att läggas ut.


Eftersom jag själv har haft möjligheten att följa ODA:s framfart i Vinnarklassen på de Norska jaktproven under årens lopp så kan jag bara intyga hennes fantastiska viltfinnaregenskaper och sökskvaliteter. Dessutom så är ODA en fantastiskt trevlig hund med härlig mentalitet.


Nedan följer ODA:s och Finvolas Kid:s meritlistor som pratar sitt tydliga språk:

Oda:s Jaktprovsresultat:


Oda, reg.nr.11184/04 ble startet på sin første jaktprøve den 9.4.2005 og har siden den gang blitt premiert 22 ganger.
Premiene er som følger:
3 x 1.uk


2 x 2.uk

Finaleplass i Artic Cup2 x 1.ak (på sin første start i ak)

2 x 5.vk
3 x 4.vk
1 x 3.vk
3 x 2.vk ( 1 m/CK)
2 x 2.vk i Utsjok, Finland
4 x 1.vk ( 2 m/CK)

I 2009 lå Oda på tredjeplass i norgescuppen i VK blant gordonsettere.
I 2011 lå hun på fjerdeplass.På utstilling har Oda 1.ak.

Når det gjelder Finnvolas Kid, reg.nr.10694/06 har han cert på utstilling og 1.vk på jaktprøve.


Den 14.4.2008 ble Oda parret med Kid.
Den gang ble det 3 valper. 2 ble solgt til jegere og har ikke blitt stilt på jaktprøve.

Den tredje valpen, som heter Trixie, reg.nr.20584/08 , er premiert med 1.ak på høyfjell, lavland og ble i 2011 kåret til årets skogsfuglhund.

Hun er i eie hos Kristin og Eskild Bothner, Grimstad.



Oda er en flott hund å ha i hus. Rolig og snill. Hun har vært svært lettdressert i fuggel. Det samme er tilfelle med Kid.

Kontakta Eidun och Knut för mer information om ODA, KID och valpkullen:

Mailadress: knut.sod@online.no

Jag önskar Knut och Eidun lycka till med valparna

Tess fick 3:e VK Finale på Börselvsprovet 10 - 11:e mars. Formen är på uppåtgående :-)






Det blev en härlig helg och ett kärt återseende av välkända terränger när Ronnie & jag tog bilen tillsammans med våra hundar och körde de 70 milen upp till Börselv för att gå på jaktprov helgen den 10-11 mars. Vi bodde tillsammans med Gunnar Guttormsen, Kurt och Roald denna helg. Gunnar hade fixat en stuga vid chappeljokk mellan Lakselv och Börselv. Vädret var inte kul när vi körde upp och både jag och Ronnie bävade för snöstorm inför provet. På lördagsmorgonen vaknade vi upp till ett soligt och vindstilla Börselv. Redan på fredagskvällen hade Ronnie fått chansen att ta ett godkänt apportbevis på Axa, tack vare att Idar Langmyr var snäll och ställde upp och bedömde apportkvaliteten på Axa och skrev ut det nödvändiga dokumentet. På lördagsmorgonen var det så dags att ställa Tess i VK-kvalet. För tredje starten av tre möjliga så hade vi återigen dragit spiken i lottningen. Tess måste återigen gå i första släpp och som första hund. Supertungt före genom hela släppet där vare sig Joker eller Tess hade möjlighet att visa upp sina normalt eminenta sök. Mot slutet av släppet gick fågel upp i området kring Joker. Fågel i släppet och en chans på fågel för båda hundarna blev resultatet. Tess vann släppet. I andra släpp så gick fågel upp i anvisad terräng vid två tillfällen trots att hundarna inte var i närheten. Med sammanlagt 3 chanser på fågel på minussidan och ett bra sök på plussidan så kom vi med till final som 7:e ekipage av de 9 som gick vidare till söndagens final. I finalen så sökte Tess bra i båda sina släpp. Första släpp blev dock delvis ödelagt pga att föraren till "makker" sprang fram i terrängen i medvind och tryckte fram såväl sin egen hund som Tess, som därigenom blev något öppen i sin reviering. Tess vann släppet och Engelsk Settern som hon gick mot åkte ut. I sitt andra och sista släpp så sökte Tess utmärkt. Med minuten kvar av släpptiden smällde Tess in i ett stramt fint stånd. När jag närmade mig henne för att få till en resning på henne så gick fågeln, och det blev ett fågelarbete utan resning. Fågelarbetet räckte till ett 3:e VK Finale. Säsongens första premiering var i box. För Ronnie och Axa:s del så blev det ingen premie denna helg, men Axa fick mycket släpptid tack vare sitt fina sök. Tyvärr hade hon inte fågel i sina släpp denna helg och därigenom blev det heller ingen premiering. Axa är endast 2 år gammal men går superbra så det är bara en tidsfråga innan hon lyckas ta sitt 1:a pris i Öppen klass och blir VK-hund. Sanna mina ord........Vänta och se !!

Jaktprovspremiär i Tromsö i påskeväder helgen 3 - 4:e mars...




Det blev ingen premiering eller finalplats i jaktprovspremiären för Tess och min del i Tromsö den 3-4 mars. Söksmässigt gick Tess bra. Oturen grinade oss i ansiktet redan i första släpp i VK-kvalificeringen. Tess och Jock Scott växlade om föringen i släppet och i dess allra sista minut kom Tess över en kant i fel vind medan Jock Scott kom nerifrån. Han fick en stråle och tog stånd. 2 meter efter kom Tess som sekunderade direkt. Tess slagen på fågel i första släpp, om än mycket knappt, men vi hamnade sist på listan tack vare detta. Nu var vi tvugna att ha fågelarbete i den andra rundan för att ha en chans att ta oss vidare bland de 6 ekipage som gick vidare till final från varje parti. I andra släpp ser vi Tess fatta stånd på en kant längre fram i terrängen. Kurt Hauges ES Fia såg vi inte alls. Plötsligt så tar Tess några steg framåt och ner bakom kanten. Vid horisonten ser vi en ripa som flyger. Det blir inkallning och koppling direkt. När vi visslar på hundarna så kommer såväl Fia som Tess från samma ställe. Vad som hände bakom kanten kan man bara spekulera kring. Tess åkte ut pga tjuvresning, vilket var domarnas enda möjliga bedömning. Fia klarade sig, men fick makkers stand i samma moment och gick inte heller vidare till finalen. Under söndagen så ställde jag Tess i AK för att få en rejäl genomkörare på henne. Hon fick lysande kritik med omdömen som utmärkt och glimrande och tallkaraktärerna 5.5.6.4.4.4 !! Tyvärr hade vi inte fågel i något av våra släpp trots 65 minuters släpptid. Men Tess fick sig en välbehövlig genomkörare inför det som komma skall.... Förutom gles fågeltillgång i vår terräng, så bjöd Tromsö på ett fantastiskt väder under 2 dagar. Själv så bodde jag kungligt hemma hos Kurt, Heidi och lilla Signe. Jag hade en fantastiskt fin helg i Tromsö tack vare Kurt & Heidis gästfrihet. Ett stort jättetack för en fantastisk helg :-)