onsdag 28 december 2011

En härlig julhelg med småturer på skidor och jaktträning avklarad.















Traditionsenligt så tog jag med hundarna på skotern upp till stugan under julaftonens förmiddag. Tarzan, Tess & Tindra fick springa av sig lite medan jag skottade rent runt stugan, bastun och vedboden. Ett härligt väder med skön temperatur och vindstilla. Älven ligger dock fortfarande öppen och isarna i allmänhet är förrädiska. I fjol vid samma tid så låg isen på Torneälven så att det gick att köra skoter på selet utanför stugan motsvarande datum. Just nu är det långt kvar tills det går att hämta vatten på selet. På hemvägen från stugan fick Tess springa framför skotern. Jag körde i mellan 35-40 km/ tim när hon mitt i allt bara avvek vinkelrätt från spåret ut i djupsnön 75 meter och tog stånd. Jag stannade skotern och pulsade ut till henne. Hon kanonreste 2 fåglar som låg nedgrävda ute på myren och var komplett lugn. Tess börjar komma tillbaka igen efter valpningen som det verkar. Under juldagen tog jag med hundarna i den hårda blåsten ut på "flygismyren". Tess hittade fågel på medvindssök och Tindra fick gå upp och sekundera henne. När jag kom närmare gick fågeln framför hundarna som höll sig lugna och fina. I en senare sekvens gick en ripa upp snett bakom Tess som hon aldrig kände eller märkte av när hon sökte. Jag såg var ripan satte sig och tog in Tarzan och Tess. Tindra fick nu söka av området själv mot vinden medan vi gick mot fågeln. Jag såg ripan ligga bakom en björk samtidigt som Tindra fattade stånd snett till vänster om mig i vindriktningen mot ripan. Min tanke var att försöka få en bild med Tindra och ripan, men ripan var på sin vakt när jag försökte röra mig mot Tindra för att komma i läge med kameran. Det blev bara en bild på ripan och en på Tindras stånd denna gång tyvärr. Jag var även ute med hundarna och sökte fågel under annandagen, men då fann vare sig Tarzan, Tess eller Tindra något trots att vi var ute i två olika omgångar. Först med de vuxna hundarna för sig och sedan med Tindra ensam. Tindras sök är inte av den högre skolan ännu, men hon använder nosen väl när hon ligger ute i sitt mikrosök. Hon verkar definitivt veta vad hon söker redan. Några bilder från julhelgen blev det taget i alla fall :-) En härlig stillsam julhelg till ända. Nu väntar jag på ljusare tider och solsken :-)

onsdag 21 december 2011

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR

Jag ber att få tacka sponsorer, släkt, vänner & kollegor för ett fantastiskt fint 2011 och ber att få tillönska er alla en riktigt: GOD JUL & GOTT NYTT ÅR med hopp om ett lika fint 2012 :-)

torsdag 8 december 2011

Tarzan, Tess och Tindra söker ripa på flygfältsmyren









Tindra är nu 16 veckor gammal och har fått vara med ute i terrängen tillsammans med Tarzan & Tess en del. Fågelintresset finns definitivt där och nu i söndags den 4:e december tog hon sitt första alldeles egna stånd ute på flygismyren när vi var där utan Tarzan & Tess. Bilderna ovan är från den 27 november. Fint väder och lättsprunget var förutsättningarna på den frusna myren. Det startade upp med att Tarzan tog stånd mot mig och Tindra i medvind. Tarzan avståndsreste på order och ripan flög rakt över Tindras och mitt huvud. En liten stund senare stod Tess för en annan ripa längre bort på myren. Tarzan kopplades upp och Tindra fick springa som hon ville när vi närmade oss Tess. Döm om min förvåning när Tindra gick upp mot Tess och sekunderade ett par meter bakom henne. Som tur var hade jag kameran med mig och kunde föreviga situationen. När Tess gick på gångstånd efter den springande ripan följde Tindra med på stela ben och gångstånd. Tillsammans avancerade de 10-12 meter och vinklade 90 grader höger innan de tog fast stånd. Jag gav resningsorder på håll och både Tess och Tindra reste ripan frejdigt tillsammans. Tyvärr fick jag inte med resningen och den flygande ripan på bild samtidigt pga skymmande träd. Tindra har hunnit med att delta i 6 resningar av ripa hittills tillsammans med Tess. I söndags tog hon alltså sitt allra första, helt egna stånd. De fyra riporna lättade dock precist framför henne när jag var på väg upp mot henne. I övrigt jobbar jag en del med inkallning och sitt på henne och det går sakta men säkert framåt även utomhus. Än så länge söker hon inte speciellt stort, men har ju definitivt framtiden för sig. So far so good !!! Det är skojigt med valp i huset igen :-)