torsdag 28 juli 2011

Sommarbilder från Lappland 2011














Här kommer en liten kavalkad av ej publicerade bilder från sommaren 2011 och fler kommer det nog att bli under resterande del av sommaren om jag känner mig själv rätt :-)

söndag 24 juli 2011

Vakkuniva-Tarzans Kennel: Tess är konstaterat dräktig :-)







Det är nu konstaterat att Tess väntar valpar tillsammans med Litjåsens de René. Vid ultraljudskontroll på veterinärstationen i Kiruna i Torsdags så gick det trots allt att urskilja 4 st fosterbubblor i Tess mage. Nu är det skarpt läge och bara att vänta, se och hoppas på att allt går bra.

Uppfödare: Vakkuniva-Tarzans Kennel
Joachim Almgren



Mobil: +46 70 243 64 19



Valpar väntas: 20-23 Augusti


Far: N11931/08, Litjåsens de René ( N19803/04, Bekkaurens Mailo - S56283/2001, NUCH N JCH Suhlegan Princess).

Höfter: HQ 0,95, Färg: Orange/Vit, Stubbsvans,

Jaktprov: Årets Unghund Norge 2009, oavsett ras. 10 x 1 UK, 3 x 1 AK, 1 VK.

Utställning: Excellent, BIR, BIG3, Alta 2011.

Avelstal i Norge: 369

Uppfödare: Gunnar Handberg, Kvammen

Ägare: Gunnar Guttormsen, Alta


Mor: S19893/2007, Tess,( S19027/99, SUCH,NUCH S JCH Suhlegan Tarzan-

N00523/02, Tråslettens Lory)

Höfter: HD B, Färg: Orange/Vit, Lång svans.

Jaktprov Sverige: Årets Unghund Sverige 2008, 1:a UKL m./HP ( Fjäll), 1:a UKL (Fält/

Lavland), 1:a ÖKL m./HP, 1:a EKL, 1 SKL m./CACIT (Fjäll)

Jaktprov Norge: 2:a pr Norsk Derby kval UK, 1 VK m./CK, 1 VK kval, 1 VK Final, 2 x 2 VK Final, 2 x 2 VK kval.

Utställning: 1:a pris Jaktklass, 1kv, 2kk.

Avelstal Norge: 256,

Uppfödare: Levi Sackariassen, Glomfjord

Ägare: Joachim Almgren Kiruna.



Avelstal för parning enl. Norsk beräkning:


Jaktlust: 169 119 288

Viltf.ämne: 199 137 336

Höfter: 111 102 213


fredag 22 juli 2011

Med Råstoområdet i blickfånget :-)
























Tony. Ludde och jag satt i helikoptern och spanade. Vi hade passerat Pirtimesjokk utan att se några fiskare, varit nere och kontrollerat fiskare x antal gånger efter Tavvaätno, pratat finska med ett par gäng finska fiskare som lagt sitt tältläger strategiskt placerat ovanför Råstoätnos kvoterade flugfiskesträcka utan kvoteringskort, men med Kirunakort. Kollat ännu fler finska fiskare runt Vutnusjaure en kilometer ovanför samma kvoteringssträcka och gjort ett antal ytterligare kontroller när det äntligen var dags att packa ur helikoptern för ett par dagars tillsyn och eget fiske i området sydväst om Råstojaure. Vi hade alla upptänkliga väder under vår tur utom hagel och snöfall. Mestadels så sken solen även om det var minusgrader under en av nätterna. Ludde som också var med, fick sina två första fiskar på flugspö. En röding och en öring. Vi åt gott och hade det riktigt fint på fjället tillsammans. När helikoptern hade landat och vi hade packat ur så sprang Tony ner till det närliggande selet i jokken mellan sjöarna och fick en fin 7 hektos öring innan vi ens hade satt upp tälten. Den Öringen fick bli vår första måltid på turen. När tälten var uppsatta, fileade vi fisken och skar den i tunna fina skivor och gjorde Sachimi av den som avnjöts med Soya, Wasabi och syltad ingefära. Till efterrätt blev det Kaffe, Princesstårta och lite härlig mörk rom. Det var riktigt härligt att få tillfälle att komma ut på fjället och ligga i tält igen :-) Lite oroande var det att få höra vittnesmål från de fiskare vi träffade om att de sett mängder med döda ripungar och lämlar i Råstojaureområdet. Själva såg vi bara ett par döda ripungar på backen, men döda lämlar var det gott om. Nu låg våra tält heller inte i någon riktig ripbiotop, och vi såg inte en enda levande ripa där vi var under 3 dagar. Men rapporterna vi fick är oroande inför höstens jakt med vetskapen om den flata inställning som Länsstyrelsens Jaktfunktion har när det gäller att agera. Detta område har haft en rejäl krasch i ripstammen de senaste 3 åren och skulle behövt en lyckad kläckning och god överlevnad bland ripungarna för att bli starkare igen, men så verkar nu inte bli fallet tyvärr. Fina dagar på fjället blev det trots allt, även om sista dagen blev en tältliggardag med spöregn och tät dimma som gjorde flygning omöjlig enda fram till eftermiddagen:-)

Sommarturné till Sävastön och Långträsk









Knappt hade vi hunnit avsluta Kirunafestivalen innan det blev dags med en ny sväng runt om i Norrbotten. Denna gång stod Sävastön och Pekka:s sommarresidens där på programmet. Det passade bra eftersom jag skulle ner till Reumatologen i Sunderbyn i samma veva. Efter några stekheta dagar i trakterna kring Boden ( +32 grader som värst i skuggan) där Pekka, Ebba och jag samt hundarna myste på och badade och hade det härligt. Tarzan fick dock magsjuka och värmeslag och blev ganska dålig ett tag. Han piggnade dock till ganska snabbt och då drog jag åter mig upp mot Långträsk där jag fått lov att låna Lennarts stuga. Jag skulle återigen försöka lura en lax i Byskeälven. Badvarmt vatten i älven (+ 23,5 grad) satte P för fiskelyckan denna gång, men det blev sköna nätter och kvällar vid älven trots det. Ytterligare en härlig sommarturné har alltså företagits :-)

Jakthundsparad under Kirunafestivalen








Jakthundsparaden under Kirunafestivalen blev ett nytt trevligt grepp i Festivalprogrammet. Det var många jakthundsraser som fanns på plats vid Cityscenen och i Järnvägsparken under fredagsförmiddagen den 1 Juli. Initiativtagare till detta var Birgitta Holmgren, drivande och karismatisk ordförande i Kiruna Jakt och Fiskes Hundsektion tillsammans med Kirunafestivalens ledning. Vi startade med en halvtimmes hundsnack från Cityscenen där Birgitta Holmgren, KJF, Lena Nordin, Utställningsdomare för Stående fågelhundar och Bernt Hasselström, Dressyrinstruktör fanns på plats som sakkunniga. Undertecknad var också där tillsammans med min breton Tess i egenskap av Konferencier och moderator under evenemanget. Birgitta berättade om KJF:s hundsektion och dess verksamhet, Lena, om varför man skall låta exteriörbedömma sin jakthund och Bernt berättade om varför det är så viktigt med väldresserade jakthundar och vad man skall tänka på. Tess var på scenen i egenskap av Vinnare av KJF:s Hund och Förarpokal 2010. Tillsammans paraderade vi sedan tillsammans ned till Järnvägsparken där Lena Nordin med elegans beskrev de närvarande jakthundsraserna närmare utifrån dess exteriör och specifika egenskaper samtidigt som publiken hade möjlighet att träffa representanter för de olika raserna och få svar på sina frågor om hundarna.


Det blev ett i mitt tycke mycket trevligt, bra och fräscht inslag på kirunafestivalen. Inte minst viktigt med tanke på att Kiruna troligtvis är en av landets absolut jakthundtätaste kommuner i Sverige, sett till invånarantalet.

Midsommarturné till Långträsk och Kilnäset









Under midsommarveckan blev det en semesterturné till Lennart och hans stuga i Långträsk för att hämta Tarzan som varit i Familjen Sandbergs förvar under min parningsturné med Tess till Alta. Det blev varma sköna dagar med trevligt sällskap i Långträsk med Laxfiske, Bastubad, murkelplockning och en hel del luftgevärsskytte. På väg hem till Kiruna så tog jag turen förbi Kilnäset i Kalix där jag hälsade på P-O och familjen och hade ett par fina dagar. En härlig semestervecka blev det. Tack :-)