torsdag 29 april 2010

Team Almgren/Bakkevold med Cessna och Tess blir farliga i framtiden:-)












Nu är Fuglehundcupen-vinter avgjord. Anne Grethe och Cessna av Sáráhkká som haft en kanonsäsong i UK vann hela UK-cupen på hela 28 poäng. En kanonprestation, med totalvinsten i Arctic Cup 2010 som främsta toppplacering. En fantastisk prestation av ekipaget. Cessna blev därigenom den första breton någonsin som vunnit Norges näst största högstatuslöp för unghundar.

I Fuglehundcupens VK-klass kom min egen breton: Tess på en sammanlagd 8:e plats, med 29 poäng och blev därigenom bästa Breton våren 2010. En prestation som med råge överträffat mina egna mål och förväntningar. Tess har levererat en rad fina VK-placeringar i vinter trots att hon inte är äldre än knappt 3 år och 5 månader. Tess fixade ett 1 VK m./CK på Vannöya, ett 2:a VK Finale på Altevatn, 2:a VK kval Altapröven och pricken över i:et blev senaste helgens 1:a SKL m./CACIT från Abiskopröven. En riktig kanonsäsong för Tess del under hennes debutsäsong i VK.
Tess jaktprovskritik från Abiskoprovet där hon erövrade 1:a SKL m./CACIT:
Tallkaraktärer: 6,6,6,6,4,4,4
Släpptid: 37,5 min
Jaktprovskritik:
Tess går i utmärkt fart och stil. Söker utmärkt. Stånd i slutet på första släpp.
Reser villigt och precist. Lugn i flog och skott. Apporterar mycket bra. Fortsätter hela dagen i ett glimrande sök. En värdig vinnare av segrarklassen som höll högsta klass av hundar från norra skandinavien.
Domare: Rolf Abrahamsson & Ingemar Stöckel
Cessna och Tess blir farliga inför framtiden när de får lite mer rutin. Det ser TEAM Almgren/ Bakkevold fram emot och allmänheten varnas :-))))

Bretonklubbens Abiskoprov blev en jubileumsfest med CACIT-status. Tess vann segrarklassen.

Det historiska segrarklasspartiet som tävlade om SBnK:s första CACIT.

Nedan: Finska bretoneliten på plats i Abisko. Segrarklassdomarna: Rolf Abrahamsson och Ingemar Stöckel


SBnK:s ordförande och ägare till Spey: Lennart Berglund

Jocke och Tess under fikapaus.

Johnny Arntzen med Tinka kom körande till Abisko mellan arbetspassen för att vara med.





2 fjärdedelar av Norska bretonlaget på NMlag-vinter i mitten av bilden. Viktor Skogmo och T Aris, samt bakom honom Nils B Skar med Pronto. Stella hade löptid och blev hemma. Johnny A till vänster och Lennart B till höger i bild.







Namnkunniga gossar små: Ronny Sagmo med Roma i förgrunden och Gunnar Guttormsen med Litjåsens dé René bakom.


Enbart muntra miner efter en "mycket bra dag på jobbet" för de två premierade ekipagen! Kari Halonen med sin Rossi t.v. 2:a pris SKL m./reservcacit och Joachim Almgren med Tess t.h: 1:a pris SKL m./CACIT. I mitten strålar Lillemor Eliasson, kassör och jaktprovsansvarig inom SBnK i kapp med solen.
Tre mycket duktiga premierade unghundsekipage. T.v Robin Dahl m. Fröya: 1:a UKL,T.h Jens-Harald Rones, m. Tråslettens Sokira: 1 UKL och i mitten syns Ers höyhet Arctic Cup-mästarinnan 2010: Anne G Bakkevold med sin Cessna som blev bästa unghund med ett 1 UKL m. HP. Bakom de premierade syns en nöjd Ingemar Stöckel, domare. (Foto: Kari Halonen) Premieutdelning på Abisko Mountain Lodge. Segrarklassvinnaren flankerad av Ingemar och Rolf.
Provets bästa Öppenklassekipage blev regionombudet: Gun Sörensen och hennes Zoia med 2:a pris ÖKL lördag och 1:a pris ÖKL under söndagen. Prisutdelare Lennart B. Ordförande i klubben. Med ryggen mot kameran Ronnie Jansson som även han blev premierad med ett 2:a pris ÖKL under lördagens prov med sin "Nira".
Nedan: Kari Halonen tar emot sin premie för 2:a pris SKL m. ReservCACIT.
Den 24 - 25 April 2010 blev det historiska datum som Svensk Bretonklubb anordnade sitt första internationella CACIT-prov någonsin i sin 35-åriga historia. Många av de bästa bretonerna i Norge, Finland och Sverige var anmälda till provet. Totalt gick vi ut med 3 partier per dag i Abiskoterrängen i ett strålande flott väder. Huvudtävlingen avgjordes i segrarklass med Cacit-status. Efter några sedvanliga avhopp för löptid och skador så stod slutligen 14 Segrarklasshundar på startlinjen för att kämpa om segern och det åtråvärda internationella certifikatet Cacit. På startlinjen fanns de namnkunnigaste bretonerna av de bästa frånsett ett par stycken. Det hedervärda uppdraget som finaldomare gick till: Rolf Abrahamsson och till Ingemar Stöckel som dömde segrarklassen tillsammans. Riptillgången under dagen var väl inte den bästa, men med lite flyt så borde åtminstone 4-5 hundar kunnat vara premierade ur detta parti, om chanserna tagits till vara fullt ut av ekipagen.
Det blev två premieringar i segrarklassen. Min egen breton Tess vann segrarklassen och fick dessutom sig tilldelat CACIT för sina kvaliteter under dagen. Den Finska hunden "Rossi", ägd och förd av Kari Halonen kom 2:a och fick sig ett R-CACIT.

Bästa öppenklasshund på Abiskoprovet blev Gun Sörensens: Zoia med ett 2:a pris ökl på lördag och ett 1:a pris ökl på söndag.

Bästa unghund på provet blev Anne-Grethe Bakkevolds "Cessna" som för någon vecka sedan även vann Arctic Cup och numera också är den som jag avser att förlova mig med inom kort. Anne fick 1 UKL m. HP, vilket bara delas ut i undantagsfall efter extraordinära prestationer.
Premieringar fjällprov Abisko 24-25/4 2010:
Fjällprov Abisko 24 April:

SEGRARKLASS:
1:a pr. SKL m./ CACIT, B. Tess. Ä/F: Joachim Almgren
2:a pr. SKL m./ R-CACIT, B. Rujinpalon Jane " Rossi", Ä/F: Kari Halonen

ÖPPEN KLASS:
2:a pr. Decorum Heidi, Ä/F: Ronnie Jansson
2:a pr. Zoia, Ä/F, Gun Sörensen
2:a pr. Rypekleppens A Runa, Ä/F: Andreas Jörgensen

Fjällprov Abisko, 25 April :
ELITKLASS:
2:a pr. Litjåsens dé Renee, Ä/F Gunnar Guttormsen

ÖPPEN KLASS:
1:a pr. Zoia, Ä/F: Gun Sörensen
1:a pr. Tråslettens Lory, Ä/F: Levi Sackariassen
3:e pr. Tromsörypas Hero, Ä/F: Stig Even Edvinsen

UNGHUNDSKLASS:
1:a pr. UKL m. HP, Cessna av Sarahkka, Ä/F: Anne G Bakkevold
1:a pr. UKL, Fröya, Ä/F: Robin Dahl
1:a pr. UKL, Tråslettens Sokira, Ä/F: Jens Harald Rones

Huvudkvarter för provet var Abisko Mountain lodge med Mina och Dick Johansson, som stort bidrog med att göra jaktprovet med tillhörande jägarmiddag till ett mycket lyckat arrangemang.

Ett stort tack till alla våra flinka domare: Rolf Abrahamsson, Ingemar Stöckel, Hege Meldal, Helge Tobiassen och Lennart Berglund som gjorde detta jaktprovsarrangemang möjligt.

Jag vill personligen även rikta ett stort tack till Lillemor Eliasson som gjort ett jättejobb med allt det administrativa arbetet runt provet...som vanligt och alltid! Utan henne blir det inga jaktprov:-)
Vi vill här också tacka våra frikostiga sponsorer till det extraordinära och fantastiska prisbord som vi kunde visa upp: Hundköket, Kallaxflyg, Kiruna Lappland, EL-konsulten AB( Nils Andersson) Vildmarkshörnan, NKV, Verktygshuset, Team Sportia, KGS mfl.

Det var skojigt att så många deltagare från såväl Finland, Norge som Sverige anmälde sig och kom hit och förgyllde detta 35-årsjubileumsprov. Stort tack till er alla.

För egen del blev jag extra rörd när breton-gänget i Kiruna gav Anne och mig ett presentkort på en middag på Restaurang Landströms som tack för engagemanget runt jaktproven i malmfälten. Tack Stig-Björn och Karin för den fina vinflaskan. Vi har gemensamt skapat ett fint Bretonfäste i Kiruna/ malmfältenområdet som vi kan var mycket stolta över. Det skall vi hålla fast vid :-))
Bretonklubbens vårprov i Abisko blev en kanonsuccé och det största vårprovet av samtliga raser i år. Tack alla :-) Gedigna referat från Abiskoprovet publiceras i såväl bretonbladet som i Norska Fuglehunden. Tack alla!

En kort sväng till stugan med Anne och Cessna












I torsdags eftermiddag den 23/4 så åkte Anne och jag upp till stugan över kvällen efter avslutat jobb. Tanken var att finslipa jaktprovsformen för Tarzan, Tess och Cessnas del inför Abiskoprovet. Vi tog skotern upp och hade med oss Bacalao till middag. Vi tog skidorna och tränade hundarna bakom stugan och hade en härlig torsdags kväll. Vi hittade två tama ripor som vi hade 9 fågelarbeten och ett par stötar på fördelat på hundarna våra. Fint före för hundarnas del var det och vi fick göra det vi skulle avseende träningen. Efter träning blev det Bacalao och sedan en skotertur för att visa omgivningarna. Svanarna var på plats och uppe vid Vakkakoski firade Vakka-kungen: Björn Jensen sin 60 års dag. Efter Kaffe och Tårta på isen så styrde vi färden tillbaka mot Kurravaara. Nu har min älskade Anne fått se stugan min också :-)

tisdag 20 april 2010

Arctic Cup -finalen i bilder, med Anne och Cessna i huvudrollen!



















Vilken uppvisning av Anne & Cessna under Arctic Cup. Fyra fågelarbeten och inte ett enda minus under 2 dagar på lätta ripor. En jätteprestation. Ni är bara ett helt rått team tillsammans.

Altevatn-Lakselv-Alta blev en fantastisk turné på alla sätt.


















Efter påsk så hade jag planerat för en härlig 1,5 vecka lång turné med två Cacitprov under helgerna och flera härliga dagar i Lakselv med Anne-Grethe och hennes grabbar mellan dessa prov. Vi startade på Altevatn i VK-kvalet under lördagen. Tess gick vidare till final på sök denna dag ute på Vargnäset. Under söndagens final så fixade Tess till ett snyggt fågelarbete och kom på andra plats i VK-finalen som vasnns av Royer Martin Larsen.
Efter avslutat prov så kom jag iväg runt 19.00 på söndagskvällen med destination Lakselv i sikte. Jag klev inte in hos Anne förrän runt 05.30 på måndagsmorgonen. Vi har haft en underbar vecka tillsammans med hundträning på fjället, matlagning på hög nivå med bl.a sushiproduktion och laxsoppa samt massor av kos med Bjarte, Endre och Anders. På torsdag eftermiddag satte vi oss i bilarna och styrde kosan mot Alta och Altapröven och inte minst Arctic Cup för unghundar där Annes breton Cessna hörde till en av de mest namnkunniga hundarna på startlistan, med en hög fina premier i bakfickan. Tess ställdes i VK-kvalet och Cessna i Arctic Cupkvalet. Fredagens VK-kval renderade i ett 2:a VK för Tess del. Vid min sida följde Anne mig under hela denna provdag. Under söndagens finaldag var det min tur att få glädjen att se Arctic cup finalen där Cessna gjorde rent hus på de skygga fåglarna som ställde till besvär för många av de andra finalhundarna. När finalsläppet var färdigt stod Cessna och Anne som lyckliga vinnare och blev Arctic Cupvinnare. Det var för första gången en breton vann Arctic Cupen någonsin.

Denna enastående prestation stod min älskade Anne-Grethe och hennes breton Cessna för. Å så stolt jag är över era prestationer denna säsong. Ni är ett dreamteam och ännu bättre, mitt eget dreamteam!

Grattis Anne och Cessna för Arctic Cup-segern. Detta var er väl unt och välförtjänt!

Påsken 2010







Påsken startade med att familjen Garnes kom och hälsade på i stugan ett par dagar för lite hundträning, pimpelfiske och kos i största allmänhet. På påskafton fick jag besök av Pekka, Wille, Edvin och Ebba som körde skoter till stugan. Vi grillade till middag och Pekka hade med sig en påskprincesstårta som avnjöts under kvällen. Påskdagen firades tillsammans med Mamma, Pappa, Torbjörn Norberg och Ritza. Vi åkte upp till Cerrusjöarna och pimplade och jag åkte sedan upp på fjället och tränade hund inför Altevatnsprövet. En fin Påsk blev det även 2010.