måndag 30 november 2009

1:a advent och äntligen dök vintern upp med snön och kylan....





















































Samtidigt som vi pyntade, tog fram adventsljusstakar och tände det första adventsljuset gjorde vintern sitt riktiga intåg i Kiruna och dess fjällvärld. Äntligen kom snön och kylan på riktigt och hjälpte Kung Bore med att göra julfint i himmelriket Kiruna. Helena och jag passade på att ta med hundarna och kamerorna ut på en skidtur i det soliga men kalla vädret som infann sig i söndags. Detta efter ett antal dagars idogt snöande. Kanske var det sista gången vi såg solen det här året? Carpe diem måste vara honnörsordet sådana här makalösa dagar som det inte går många av på ett år. Det blev en härlig tur med ett magiskt fotoljus denna härliga söndag, den 1:a advent. Vi trivdes förträffligt ute i snön alla fyra. Helena, Tarzan, Tess och jag själv. Leia trivdes nog förträffligt på Sortland denna helg där hon tjuvstartat firandet av sin 4:e födelsedag den lilla svarta krulltotten.

Luossavaara - en oas i centrala Kiruna































Luossavara är en fjälloas mitt i centrala Kiruna. Slalombacke där europacupfinalerna i slalom för damer och herrar avgjordes för några år sedan, utsiktsberg med Kebnekaise i blickfånget, fin träningsterräng för stående fågelhundar, och ett härligt fjäll att gå runt och över på skidor eller till fots eller varför inte bara fotografera i från.......

lördag 14 november 2009

Avsaknaden av snö har givit längre ripsäsong de senaste åren






















Snön har kommit allt senare i Kirunaområdet med tillhörande fjällvärld de senaste åren. Det enda postiva med detta för oss vinterälskare har varit att ripjaktssäsongen blivit allt längre. Isarna ligger på sjöarna och kylan har kommit och fått myrarna att frysa till och tjälen att krypa ner ordentligt i backen men var är snön. Jag var ute och jagade två dagar förra helgen och gick en sväng även idag, den 14:e november. Snön täckte inte ens krypriset. Jakten den senaste 1,5 veckan har uteslutande bedrivits tillsammans med min löpande lilla Tess. Tarzan har varit i "exil" hos Nisse under Tess höglöpsperiod. Nisse som snabbt döpte om Tarzan och gav honom efternamnet "Fritzel" efter en känd Österrikare. Som väl är har Tarzan inte fått chansen att gå så långt som sin namne. Tess jagade kanonbra förra söndagen och gick mycket fint även idag. Det har blivit ett antal fina fågelarbeten på henne den senaste tiden, även om dagens jakt enbart renderade i en fågelkontakt som hon skötte utmärkt med såväl stånd, resning, lugn i flog och skott och med en förtjänstfull apport som avslutning. Det blev några bilder förra helgen och några få bilder även denna lördag.